Homoseksualni par surogatstvom dobio troje djece, a zatim pokazao svoje pravo lice

Homoseksualni par s Novog Zelanda u ožujku se pojavio u mnogim medijima tražeći financijsku pomoć kako bi trojke koje su rodile dvije surogat majke u Meksiku, mogli dovesti doma. No njihov meksički odvjetnik cijelu je priču doveo u pitanje nakon što je par izjavio da se nalaze u “opasnoj zemlji” i da su preživjeli traumatična iskustva u toj “vražjoj rupi”.

Naime, David i Nicky Beard su u ožujku otputovali u Meksiko nakon što su od jednog seta spermija i jajnih stanica trudne ostale čak dvije žene, te se prvi put u povijesti dogodilo da su na taj način rođene trojke. No ubrzo su javno počeli tražiti novac nakon što su naišli na financijske probleme u, kako su sami rekli, zemlji “Trećeg svijeta”.

Kako bi sakupili novce, prijateljica para – Grace Nixon – na stranici za online donacije Give a Little, pokrenula je posebnu kampanju na kojoj je do utorka prikupljeno više od 28.500 dolara, pri čemu je novce doniralo više od 700 ljudi.

David i Nicky su se prethodno potužili u videu u kojem su predstavili djecu, da su zbog prevare i bolničkih troškova “zaradili” 280.000 dolara duga. “Očajnički želim doći doma. Ne mogu vam reći koliko to želim”, izjavio je tom prilikom Nicky Beard, odvjetnik koji je osnovao odvjetničku tvrtku Legal Street u Aucklandu.

U intervjuu objavljenom na homoseksualnoj stranici GayNZ izjavili su da su “potrošili sve do posljednjeg centa kako bi na svijet donijeli tri predivne bebe”, te su dodali da sad žele s bebama pobjeći iz “ove opasne zemlje i vratiti se na sigurno, u Novi Zeland”.

Nixon je izjavila da je najveći problem u tome što su Beardovi ostali u “toj zemlji Trećeg svijeta bez novaca, a moraju ostati ondje još mjesec dana zbog birokracije”.

Problema nema, osim širenja neistina

Meksički odvjetnik para, León Altamirano, inače specijaliziran po pitanju zakona o surogatstvu, izjavio je pak da ne postoji nikakve problemi. Potvrdio je da par nema novaca, ali i da troškovi administracije iznose svega 1.700 dolara. Ono što je njemu više upalo u oči jest intervju u kojem je par izjavio da su bebe rođene okružene žoharima, dok je riječ o privatnoj klinici u kojoj su dobili sve što su trebali.

“Prilično sam siguran da su to izjavili kako bi pridobili naklonost čitatelja. Ne znam što su smjerali, ali to uopće nije istina”, ljutit je njihov odvjetnik.

Te riječi potvrđuje još jedan surogatski otac iz Meksika – Jorge – koji je upoznao Beardove pri čemu su oni nahvalili njegovu domovinu i ljude. “Pričali su potpuno drugačiju priču!”

Iz konzulata su obavijestili da par nije tražio nikakvu pomoć novozelandske ambasade, a i glasnogovornik socijalne službe u Meksiku je izjavio da se ni njima nisu obratili.

S druge strane, stnovnici Meksika i osobe koje su bile u kontaktu s Beardovima naglašavaju da ih najviše vrijeđa činjenica da su njima govorili jedno, a medijima su servirali potpuno drugačiju priču, koja nema veze s istinom. Jorge je dodao da su mu priznali da će im troje djece biti veliki financijski teret za kojeg nisu bili spremni, te da se Nicky nada da će postati sudac kako bi povećao primanja.

Alice Torres Meza, koja je koordinirala proces surogatstva rekla je da optužbe o lošoj higijeni nemaju nikakvog temelja, te da im se u posljednje tri godine nitko od 100-tinjak parova koji su prošli njihov proces nije potužio niti spomenuo takve uvjete.

Uz to, ona napominje da su Beardovi bili svjesni da će – ako dođe do preranog rođenja djece – sami morati podmiriti troškove liječenja. A to što su još tamo, kaže Meza, mogu zahvaliti administraciji svoje domovine koja dugo odobrava putovnice za djecu rođenu izvan Novog Zelanda, piše Guardian.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/Guardian
Photo: Snimka zaslona