Hrvati u BiH nakon Izetbegovićeve čestitke Milanoviću: ‘Ne može govoriti u ime cijele BiH!’

Foto: fah; fotomontaža: narod.hr

“Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) smatra iznimno neprimjerenom čestitku predsjednika SDA Bakira Izetbegovića novoizabranom predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću.(…)
Prije svega, nužno je istaknuti kako nijedan pojedinac ne može govoriti u ime cijele Bosne i Hercegovine jer je ona prvenstveno zemlja sva tri konstitutivna naroda, kao i svih njenih građana. (…) Nedvojbeno je da se Izetbegovićeva poruka temelji isključivo na perspektivi jedne stranke ili eventualno jednog konstitutivnog naroda, ali je formulirana kao poruka cijele BiH. Držimo da su takvi uskogrudni istupi apsolutno neprimjereni, pogotovo zato što su duboko pogrešni i neistiniti.” – poručili su članovi Hrvatskog studentskog politološkog foruma iz Mostara nakon što je Bakir Izetbegović, čelnik vodeće bošnjačke stranke u BiH (SDA) uputio čestitku Zoranu Milanoviću za pobjedu na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj.

Reakcija HSPF-a samo je jedna od brojnih negativnih reakcija Hrvata u BiH na čestitku Bakira Izetbegovića u kojoj on poziva Milanovića da svoj mandat iskoristi kako bi se poboljšali odnosi između dvije države za koje tvrdi da su u proteklim godinama pogoršani.

Čestitku Bakira Izetbegovića Milanoviću i reakciju Hrvatskog studentskog politološkog foruma prenosimo u nastavku.

Izetbegović Milanoviću: U proteklom periodu odnosi između naše dvije države su pogoršani

“Poštovani gospodine Milanoviću,

Čestitam vam pobjedu na predsjedničkim izborima i želim vam puno uspjeha u obavljanju funkcije predsjednika Republike Hrvatske.

Dobri odnosi Bosne i Hercegovine i Hrvatske imaju izuzetan značaj, kako za naše dvije države, tako i za cjelokupan region. Nadam se da ćemo tokom Vašeg predsjedničkog mandata biti u prilici da te odnose poboljšamo.

U proteklom periodu odnosi između naše dvije države su, nažalost, pogoršani. I sami ste tokom kampanje primijetili da je politika vođena u tom vremenu rezultirala nepotrebnim tenzijama između zvaničnog Zagreba i Sarajeva.

Takve Vaše ocjene ohrabruju, pokazuju političku zrelost i daju nadu da je poboljšanje odnosa moguće.

Cijenim da bi iskren i otvoren dijalog institucija Bosne i Hercegovine i Hrvatske o svim otvorenim pitanjima, na principima uzajamnog uvažavanja, reciprociteta i poštivanja međunarodnog prava, mogao doprinijeti značajnom popravljanju odnosa dviju država. Taj dijalog je u proteklom periodu izostajao, uprkos nastojanju bosanskohercegovačke strane da do njega dođe. Ubijeđen sam da u institucijama Bosne i Hercegovine imate partnera za ovaj dijalog.

Istovremeno, želim potcrtati da smo zahvalni Hrvatskoj na podršci evropskom i NATO putu Bosne i Hercegovine, i taj uzajamni strateški interes je, unatoč brojnim izazovima, ostao snažna poveznica između dvije države.

Izražavam nadu da će predsjedavanje Hrvatske Evropskom unijom u idućih šest mjeseci doprinijeti intenziviranju eurointegracijskih procesa i obnavljanju kredibilne perspektive širenja EU na Balkan, kao našeg zajedničkog cilja.

Uz želje za dobro zdravlje i uspješan mandat,

Bakir Izetbegović
Predsjednik
Stranke demokratske akcije” – glasi čestitka Izetbegovića Milanoviću.

Hrvatski studenti nakon Izetbegovićeve čestitke: Ne može nastupati u ime cijele BiH

Hrvatski studentski politološki forum iz Mostara je poručio:

“Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) smatra iznimno neprimjerenom čestitku predsjednika SDA Bakira Izetbegovića novoizabranom predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću.

Naime, Izetbegović je u svojoj čestitci naveo kako su “u proteklom periodu odnosi između naše dvije države, nažalost, pogoršani”.

Prije svega, nužno je istaknuti kako nijedan pojedinac ne može govoriti u ime cijele Bosne i Hercegovine jer je ona prvenstveno zemlja sva tri konstitutivna naroda, kao i svih njenih građana. Upravo iz tog razloga, apsolutno nitko nema ekskluzivno pravo na proglašavanje zajedničke nam države isključivo svojom.

Jednostavno, BiH nije samo jedna osoba, nije samo jedna stranka niti je samo jedan grad, pa ni Sarajevo!

Ekskluzivno prisvajanje postaje još razvidnije ako uzmemo u obzir činjenicu da su dužnosnici Republike Hrvatske u prethodnom razdoblju imali aktivnu, plodonosnu i iznimno korektnu suradnju sa hrvatskim političkim predstavnicima u BiH te da nisu postojali neki izraženiji sukobi sa predstavnicima Republike Srpske.

Dakle, nedvojbeno je da se Izetbegovićeva poruka temelji isključivo na perspektivi jedne stranke ili eventualno jednog konstitutivnog naroda, ali je formulirana kao poruka cijele BiH. Držimo da su takvi uskogrudni istupi apsolutno neprimjereni, pogotovo zato što su duboko pogrešni i neistiniti.

Da bi BiH razvila konstruktivan dijalog i funkcionalan odnos sa drugim zemljama, pa i Republikom Hrvatskom, prije svega je potrebno da svi bh. politički akteri konačno počnu uvažavati višenacionalnu prirodu i temeljna Ustavna načela naše zemlje.

Jedino uvažavanje ovih postavki stvara podlogu za harmonične odnose unutar BiH, a samim time i za kvalitetniju komunikaciju sa drugim državama, stoga se nadamo kako će se svi politički akteri u BiH ubuduće ponašati u skladu sa natkrovljujućim Ustavnim načelom konstitutivnosti naroda.” – stoji u poruci Hrvatskog studentskog politološkog foruma.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr