Ivan Hrstić: ‘Kako smo se doveli u situaciju da Zuckerberg smije cenzurirati Trumpa pod krinkom političke korektnosti?’

Hrstić
Foto: Fah

Koronavirus očito uzvraća udarac! Ali vjerujem, nisam jedini koji nije toliko zabrinut zbog statističkih brojki koje ponovno počinju rasti, koliko zbog mnogo opasnijih prijetnji koje se usporedno valjaju, a koje mogu ostaviti duboke tragove čak i nakon što ovaj virus bude potpuno zaboravljen kao stvarna prijetnja, piše Ivan Hrstić u kolumni za Večernji list koju djelomice prenosimo.

(…)

Ako Mark Zuckerberg smije cenzurirati Donalda Trumpa, onda nije nimalo čudno što smije cenzurirati Ivana Hrstića. Prvi put na tom njegovom ‘fejsbuku’ blokiran sam zbog postavljanja moje kolumne o tragediji Slobodana Praljka, objavljene u Večernjem listu. Kad sam nakon toga objavio zašto sam blokiran, ponovno sam blokiran. Drugi slučaj je bila moja objava u kojoj sam kritizirao nerazumnike koji su hvalili pokolj na ulicama Splita. Netko – živ ili neživ – tko baš ne razumije hrvatsku gramatiku, vjerojatno je izvukao posve suprotno značenje. Možda. Jer, pravog objašnjenja nikad nema, “oni”, nevidljivi s druge strane virtualnog ogledala, to su ponovno “razmotrili” te ponovno “utvrdili” da se objava kosi sa “standardima naše zajednice”.

(…)

Trump je cenzuriran jer je rekao da su djeca “gotovo” imuna na korona virus. Neodgovorna izjava, ali jednako možemo reći da je “gotovo” istinita kao i da je “gotovo” fejk. No, onaj koji sebi uzima za pravo da nam uskrati informaciju u izvornom obliku, ta je sebi uzeo slobodu koja mu ne pripada, odnosno uzeo je slobodu koja – nama pripada. Protiv isključivanja ljudi iz javnog života, svojevrsnih javnih pogubljenja, ovih dana javno je ustao Noam Chomsky te odmah i sam doživio žestoke protunapade i pokušaje isključenja. Čak i Soros veli da političku korektnost smatra nekorektnom, da je ona na sveučilištima pretjerana.

“Politička korektnost postala je najnesretnija religija na svijetu. Preuzela je sve najgore aspekte religije, a baš ništa od njene ljepote, a “kultura otkazivanja” guši kreativnu dušu društva”, napisao je ovih dana Nick Cave, najslavniji glazbenik u crnom. I nije mogao bolje reći. “Kultura otkazivanja” samo je još jedna emanacija totalitarizma.

(…)

Zuckerberg, naravno, ne može tek tako “isključiti” Trumpa, za to će ipak biti nužni izbori, ali nedvojbeno pridonosi atmosferi kaosa koja se očito dijelom vrlo planski konstruira. Koliko god bile falične, i koliko god istovremeno predstavljale ono najgore i najbolje od ljudskog roda, sloboda govora u Sjedinjenim Državama uvijek do sada bila je svjetionik za ostatak svijeta. No, više za to ne možemo staviti ruku u vatru.

Dok gledamo izvješća iz Bjelorusije, a u retrovizoru još vidimo izbore u Siriji, možemo samo sa zebnjom očekivati američke predsjedničke izbore. Bude li rezultat ovog bespoštednog medijskog rata na koncu imalo izjednačen, sasvim je realno očekivati da nijedna strana neće, kao što je do sada bio demokratski uzus, priznati poraz i čestitati pobjedniku.

Amerika je podijeljena kao nikad u svojoj povijesti i pritom suočena s ponajvećom zdravstvenom krizom. Mnogo je realnije očekivati da će vojske zombija, mozgova ispranih fejkom i parafejkom izići na ulice i pokušati preko njih izboriti ili potvrditi pobjedu. Hoće li obje vojske pri tom i na otvorenom nositi kirurške maske na licu, kao što zahtijeva bidni Biden, bojim se da će biti posve sporedno pitanje.

Kolumnu u cijelosti pročitajte na stranicama Večernjeg lista.

* Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list