Japan: Broj rođenih u 2017. rekordno nizak

Foto: Thinkstock

Broj rođenih u Japanu ove je godine najmanji otkad se prije jednog stoljeća počeo bilježiti taj podatak, objavilo je u petak ministarstvo zdravlja.

U 2017. je u Japanu rođena 941 tisuća beba, što je četiri posto manje nego prošle godine i najmanja brojka otkad je vlada počela bilježiti tu statistiku 1899. godine, otkrilo je ministarstvo.

“Iza tih podataka se krije nastavak pada broja žena u plodnoj dobi od 25 do 39 godine”, istaknuo je dužnosnik ministarstva.

Broj smrti će u odnosu na prošlu godinu najvjerojatnije narasti za tri posto. Ove je godine umrlo 1,34 milijuna Japanaca, najviše od Drugog svjetskog rata, pa je zabilježen rekordan prirodni pad populacije od 403 tisuća ljudi.

Te brojke ne uključuju strane državljane koji žive u Japanu i koji predstavljaju oko jedan posto populacije. Japan bez njih ima oko 125 milijuna stanovnika.

Japanska vlada godinama pokušava potaknuti obitelji da imaju više djece, no stanovništvo se i dalje smanjuje i stari.

Prema podacima objavljenima u srpnju, postotak starijih od 65 godina predstavlja 27,2 posto sveukupne populacije, što je najveći omjer zabilježen, a broj mlađih od 14 je pao na rekordno niskih 12,7 posto.

Japan je dugo bila država koja ne želi imigraciju, a mnogi Japanci su ponosni na svoju kulturnu i etničku homogenosti iako populacija stari i smanjuje se, no vlada je nedavno pojačala svoje inicijative za privlačenje stranih studenata i visokokvalificiranih radnika.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/dž