Komšić u UN-u tvrdi: Traži se diskriminacija na etničkoj osnovi s ciljem raspada i pripajanje dijelova BiH

Željko Komšić
Bled, 1.9.2021.- Èlan predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšiæ na panelu o proširenju Europske unije na Bledskom strateškom forumu rekao je kako BiH može biti „multikulturalna” i bez konstitutivnosti triju naroda, što je koncept naslijeðen iz Sovjetskog Saveza. „Konstitutivnost kao institut u ustavnim sustavima pojedinih zemalja je izum koji potjeèe iz Sovjetskog Saveza (SSSR). foto HINA/ FENA/Hazim Aljoviæ/ ua

“Kolektivna prava u Bosni i Hercegovini stavljaju se iznad ljudskih prava”, ustvrdio je Željko Komšić, drugi bošnjački član Predsjedništva BiH nametnut Hrvatima preglasavanjem, u govoru na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Komšić smatra i kako „pojedine politike, kroz forsiranje diskriminacije i nejednakosti građana Bosne i Hercegovine žele izvršiti upad u ustavno-pravni sistem“, prenosi Radio Slobodna Europa.

Prema njegovim riječima „kroz diplomatske aktivnosti raznih aktera traži se dodatna diskriminacija na etničkoj osnovi…kako bi unutar tih etničkih zajednica stvorili atmosferu za proces samoopredjeljenja s konačnim ciljem raspada BiH i pripajanje dijelova njenih teritorija susjednim zemljama.”

On je dodao i da „isti ti faktori negiraju presude Haškog tribunala, koji je utvrdio počinjeni genocid, zločine protiv čovječnosti i druge ratne zločine“, dodajući da se u tom smislu dodjeljuju priznanja i glorificiraju ratni zločinci.

„To je veoma opasno i neprihvatljivo. Smatram kako je ovo pravo mjesto da istaknem očekivanje da će novi visoki predstavnik voditi računa o potrebi zaštite pravnih akata, jer mu je to jedan od važnijih zadataka. S ovog mjesta pozivam institucije UN-a da ustraju na vrijednostima zaštite ljudskih prava“, poručio je Komšić.

Inače, član Predsjendištva BiH Milorad Dodik je 20. rujna na konferenciji za novinare kazao kako „ne postoji konsenzus Predsjedništva BiH o odlasku predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića na zasjedanje Generalne skupštine UN-a“, te istaknuo kako je Komšić, “otišao na zasjedanje bez odluke kolektivnog šefa države (Predsjedništva)”.

Slično je poručio i hrvatski predsjednik Zoran Milanović koji je danas kazao: “Komšić je došao kao jedan od članova Predsjedništva, ne znam uopće s kakvim mandatom i u čije ime govori”. Milanović je također zaključio da je on predsjednik Hrvatske, hrvatskih građana pa i onih Hrvata koji žive u BiH.

Novi visoki predstavnik BiH Christian Schmidt zadnjih dana više je puta kazao kako se treba držati Daytonskog sporazuma. Upravo hrvatska diplomacija od zadnjih godina upozorava kako Bošnjaci krše Daytonski sporazum onemogućavanjem Hrvatima u BiH iskorištavanje njihovog izbornog prava.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/RSE