Komunistička Kina osudila sastanak G7 i poručila skupini da ju prestanu klevetati

g7 kina
Foto: Fah, Depositphotos; fotomontaža: Narod.hr

Kina je u ponedjeljak upozorila čelnike G7 da su dani kada je “mala” skupina zemalja odlučivala o sudbini svijeta već odavno prošli. Osudila je zajedničku izjavu čelnika G7 u kojoj kritiziraju Peking zbog niza pitanja kao grubo miješanje u unutarnje stvari zemlje i pozvala skupinu da prestane klevetati Kinu.

> Tajni dokumenti: Komunistička Kina skrivala informacije o virusu represijom i cenzurom

> Komunistička Kina prisiljava stotine tisuća žena na pobačaj i sterilizaciju

> Komunistički kineski list opravdava zastrašujuća kršenja ljudskih prava nad ujgurskim ženama

Komentar glasnogovornika kineskog veleposlanstva u Londonu uslijedio je nakon sastanka čelnika G7 u Engleskoj koji su zatražili jedinstveni stav oko Kine po pitanju trgovine, ljudskih prava i pandemije, piše BBC.

“Nedopustivo je miješati se u kineske unutarnje stvari, klevetati ugled Kine i kršiti kineske interese. Odlučno ćemo braniti svoj nacionalni suverenitet, sigurnost i razvojne interese i odlučno ćemo se boriti protiv svih vrsta nepravdi i povreda nametnutih Kini”, poručuju.

Analitičari kažu kako je američki predsjednik Joe Biden donio odluku da zapadne sile moraju djelovati u suprotstavljanju probuđenoj Kini.

Predsjednik Biden rekao je kako želi da američki plan Izgradnja boljeg svijeta bude kvalitetnija alternativa pekinškoj Inicijativi za pojas i put (BRI). Shema je pomogla financirati vlakove, ceste i luke u mnogim zemljama, ali kritizirana je zbog toga što je neke opteretila dugom.

Glasnogovornika kineskog veleposlanstva u Londonu citirala je novinska agencija Reuters:

“Dani kada je globalne odluke diktirala mala skupina zemalja davno su prošli. Uvijek vjerujemo da su države, velike ili male, jake ili slabe, siromašne ili bogate, jednake i da bi sve države trebale rješavati putem savjetovanja svih zemalja.”

U izjavi od subote, zemlje G7 – sedam najbogatijih svjetskih demokracija – rekle su da će njihov infrastrukturni plan ponuditi partnerstvo “vođeno vrijednostima, visokim standardima i transparentnošću”. Detalji kako će se financirati ostaju nejasni.

Politički dopisnik BBC-a, na summitu, kazao je kako predsjednik Biden pokušava postpandemijski svijet oblikovati kao borbu između demokracija i autokracija. No, čini se da još nema konsenzusa među zemljama G7 oko toga je li Kina partner.

G7 traži koherentan odgovor na sve veću asertivnost predsjednika Xija Jinpinga nakon spektakularnog gospodarskog i vojnog uspona Kine u posljednjih 40 godina. Čelnici skupine – Sjedinjene Države, Kanada, Britanija, Njemačka, Italija, Francuska i Japan – žele iskoristiti svoje okupljanje u engleskom priobalnom ljetovalištu Carbis Bayu kako bi svijetu pokazali da najbogatije demokracije mogu ponuditi alternativu rastućem utjecaju Kine.

Kanadski premijer Justin Trudeau vodio je u subotu raspravu G7 o Kini i pozvao čelnike da usvoje jedinstveni pristup izazovima koje postavlja Narodna Republika Kina, rekao je izvor.

Pariški sporazum

Sedam svjetskih vodećih ekonomskih sila dogovorilo se o ambicioznim planovima, o kojima će se u studenom razgovarati i na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama u Glasgowu. Obvezali su se i kako će ograničiti državne subvencije za fosilne izvore energije poput ugljena. Za postupno ukidanje ugljena SAD, Njemačka, Velika Britanija i Kanada dat će zemljama u razvoju – 2 milijarde dolara, a svi zajedno tim zemljama planiraju slati i po 100 milijardi dolara godišnje za pomoć lokalnim klimatskim inicijativama.

Sedmorka se obvezala koordinirati zadatke postavljene još u Pariškom klimatskom sporazumu – zaustaviti globalno zatopljenje na jedan i pol stupanj iznad predindustrijske razine, a sada je već na 1,2 stupnja.

“Drago mi je da se i Sjedinjene Države sada također obvezuju na Pariški sporazum. To nam olakšava rad u ovoj grupi G7. A to je možda i simbolična poruka ovog sastanka u Cornwallu, da možemo reći: ‘Želimo djelovati, želimo djelovati za bolji svijet'”, kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/BBC