Kuba i Europska unija spremne prevladati ‘razlike u stajalištima’

U kontekstu novih pregovora pokrenutih radi normalizacije odnosa, Europska unija i Kuba ustvrdile su u četvrtak da postoje “razlike u tumačenjima” o kojima će se morati raspraviti prije sljedećeg sastanka zakazanog za lipanj.

Treći krug pregovora, koji su počeli u travnju 2014. radi sklapanja Sporazuma o političkom dijalogu i suradnji, bio je prilika da se “identificiraju razlike u tumačenjima koje se moraju nadvladati tijekom predstojećih mjeseci”, rekao je novinarima glavni europski pregovarač Christian Leffler.

Među posebno osjetljivim temama Leffler je spomenuo tumačenje pravnoga okvira konačnog sporazuma i primjenu međunarodnih dokumenata na nacionalnoj razini.

“Kubanska vlada je jako osjetljiva na pitanje suvereniteta. Kad razgovaramo o suradnji neka pitanja zadiru u autonomiju nacionalnih struktura”, rekao je dodavši kako je bitno postići suradnju sa svim dijelovima kubanskoga društva.

Osim toga, naglasio je, za EU je bitno da dvije strane “poštuju i primjenjuju međunarodne instrumente bez postavljanja preduvjeta”, kada je riječ o nekoliko međunarodnih sporazuma o ljudskim pravima koje Kuba nikad nije potpisala. Ipak, Leffler je istaknuo da postoji značajan napredak, posebno u području suradnje.

Kubansko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju je inzistiralo na tome da se mora poštovati suverenost država te je pozvalo da se poštuje “načelo neupletanja u unutarnje poslove”.

Leffler je potvrdio da EU “ne želi nametati model” te da traži “ravnotežu kojom bi svi bili zadovoljni”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr\h
Photo: fah