Makedonija: Više od 90% izašlih za promjenu imena – ali odziv samo 34%

Makedonski premijer i vođa SDSM-a Zoran Zaev rekao je u nedjelju navečer da će se i dalje zalagati za promjenu imena Makedonije, iako je već sada prilično jasno da odaziv na referendum neće biti viši od potrebnih 50 posto.

On kaže da je referendum bio demokratski i da će, ukoliko se utvrdi da je većina građana glasala “za”, njihova volja biti provedena u parlamentu, dok će u suprotnom biti organizirani izvanredni izbori.

Mala izlaznost, velika podrška

Više od 90 posto glasača koji su izašli u nedjelju na referendum prihvatilo je promjenu imena u Republika Sjeverna Makedonija, pokazuju rezultati koje je u nedjelju navečer objavilo izborno povjerenstvo na temelju nešto manje od polovice prebrojenih listića.

Nakon prebrojavanja 43,57 posto glasačkih lisitića, “da” je dobilo 90,72 posto glasova, a “ne”  6,26 posto.

Pitanje na referendumu glasilo je: “Jeste li prihvaćanjem dogovora s Grčkom za članstvo u NATO-u i Europskoj uniji?”.

Međutim, po posljednjim brojkama o izlaznosti objavljenim u 18,30 sati, samo je 34 posto birača izašlo na referendum.

Referendum u Makedoniji – put u NATO i EU u slučaju prolaska, a bez plana što dalje u slučaju propasti referenduma

Referendum – savjetodavan ali nužan 

Volja birača na ovom savjetodavnom referendumu treba se pretvoriti u političku aktivnost u parlamentu”, rekao je Zaev po završetku referenduma na kojem su građani odlučivali o promjeni imena Makedonije i euroatlantskim integracijama.

Pitanje na referendumu glasilo je: “Jeste li prihvaćanjem dogovora s Grčkom za članstvo u NATO-u i Europskoj uniji?”.

Zašto Makedonci izlaze na referendum o imenu svoje zemlje u nedjelju?

“Očekujemo da članovi VMRO-DPMNE poštuju demokratsku odluku, a u suprotnom treba upotrijebiti drugi način, a to su prijevremeni parlamentarni izbori”, rekao je Zaev na konferenciji za novinare.

Međutim, odaziv  na referendum izgleda da će biti ispod praga od 50 posto potrebnog da bi bio pravovaljan.

Predsjednik Makedonije poziva na bojkot referenduma, a Stoltenberg poručuje: čekamo vas u NATO-u

Državno izborno povjerenstvo objavilo je da je odaziv u 18,30 sati bio 34 posto.

Zaev je rekao da su građani i institucije proveli miran referendumski dan i bez obzira na organizirani bojkot VMRO-DPMNE očekuje da ogromna većina onih koji su izašli na referendum da glas za dogovor s Grčkom.

Predsjednik makedonskog Sobranja Talat Džaferi čestitao je građanima i institucijama na provođenju referenduma bez ijednog ozbiljnog incidenta i mirnom i demokratskom procesu glasanja.

Zastupnici Petir dodijeljeno najviše svjetsko makedonsko priznanje ‘Makedonski senator’

Ovim su građani dokazali da pripadaju političkoj kulturi demokratski razvijenih država i da, što je najvažnije, pripadaju velikoj europskoj obitelji, rekao je Džaferi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukob s Grčkom oko imena

Makedonska prozapadna vlada pozvala je građane da podupru promjenu imena u Republika Sjeverna Makedonija, kako bi se riješio spor s Grčkom dug desetljećima oko imena, koji je blokirao makedonske napore za ulazak u EU i NATO.

“Sada je jasno da odaziv vjerojatno neće dosteći prag od 50 posto”, rekao je jedan dužnosnik vladajuće stranke koji je želio biti neimenovan za agenciju Reuters.

Iako referendum nije pravno obvezujuć, dovoljan broj članova parlamenta rekao je da će se držati njegovog rezultata. Za promjenu imena je potrebna dvotrećinska većina u parlamentu.

Austrijski kancelar kaže da referendum o promjeni imena otvara put Makedoniji prema EU

Izvor: hina/mh