‘Otvoreno’ o finaciranju sporta: ‘Svi impresivni rezultati dolaze iz čiste improvizacije i talenta’

Foto: snimka zaslona

Opatijska inicijativa predlaže novi sustav financiranja sporta. Prema tom prijedlogu, među ostalim, povećale bi se turističke pristojbe i porezi u kladionicama, ali bi sportski klubovi morali ukinuti članarinu za djecu pa bi se rasteretili roditelji.

Nudi li Opatijska inicijativa spas za sportove s loptom ili je to još jedan način izvlačenja novca iz džepova građana u večerašnjem Otvorenom govorili su predsjednik HNK Rijeka Damir Mišković vaterpolski trener Ratko Rudić, predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Tomislav Grahovac, član HDZ-ova Odbora za šport Perica Bukić, sportski novinar Robert Šola te odvjetnik i bivši nogometni disciplinski sudac Saša Pavličić Bekić.

Damir Mišković kao problem ističe kronični nedostatak novca za ‘manje’ klubove. “Sport je jedna stvar koja je dobra za Hrvatsku i za sve građane. Sva djeca i građani sportom se moraju baviti”, kazao je. Je li Opatijska inicijativa dobra, ne zna – ali se radi o pokušaju da se stvari poprave, a koji je vrlo sličan onome što se radi u drugim državama.

Da je situacija “dogorjela” vezano za klupske sportove i da nema vremena za čekanje smatra Tomislav Grahovac. Kazao je kako se klubovi gase “na mjesečnoj bazi”. Rukomet je, dodao je popularan, ali nema novaca. “Roditelji voze seniore na natjecanja”, a sportom se mogu baviti “samo ona djeca čiji roditelji imaju novaca za opremu i za članarinu”. Time se smanjuje baza budućih reprezentativaca, a sport bi se vratio u male sredine.

Ratko Rudić je kazao kako se vaterpolo uspjeva održati isključivo radi kvalitete Juga iza kojega stoji čitavi Grad. Ostali se klubovi raspadaju i ne mogu prihvatiti toliki broj djece, iako je Hrvatska je u vaterpolu superirorna i ima ogromni potencijal. Hrvatski sport treba novi sustav, ili Nacionalni program u koji bi se mogla ugraditi i ova inicijativa, smatra Rudić. Bavljenje sportom, prema Rudiću – trebalo bi biti besplatno, a da bi klubovi trebali organizirati sportske aktivnosti i u školama.

Perica Bukić se složio sa svojim kolegama. Zahvalio je premijeru što je dao potporu sportu osnivanjem Ureda za sport kojega vodi Janica Kostelić. Nacionalni program za sport već ima neke elemente Optijske inicijative i oko toga treba postići konsenzuz i osmisliti “održivi model funkcioniranja sporta”. Posebno je osim klubova naglasio i trenere, koji imaju vrlo loš status u klubovima.

“Otkad je Hrvatske države nije bilo sustava sporta i financiranja sporta. Svi impresivni rezultati dolaze iz čiste improvizacije i talenta”, kazao je Robert Šola. Jadransko more i sport su dva najpoznatija brenda Hrvatske, a ona o sportu ne skrbi”, dodao je. Naglasio je kako je 99 posto klubova u Hratskoj – u rasulu, da će djeca biti osuđena na mobitele, a nacija na zdravstvene probleme.

“Opatijska inicijativa, iako kasni desetak godina – nije loša”, kazao je Saša Pavličić Bekić. Međutim, oko strategije se nisu potrudili niti klubovi. Naveo je podatak da pri upisu djeteta u prvi razred u Španjolskoj roditelji moraju donijeti potvrdu o upisu u dva sportska kluba. Nakon prvog razreda djeca mogu ostati na jednom sportu. Bekić kaže kako država ne može brinuti o sportu na na način na koji je gospodin Mišković to zamislio. Ona mora skrbiti da se plaćaju porezi. Iznio je primjer Mađarske kojoj je Bruxelles ‘dozvolio’ da decentralizira sport. “Treba dozvoliti porezne olakšice na investicije u sport. Mađarske tvrtke na kraju godine 70 posto svoje dobiti mogu uplatiti u sport, a 30 posto u porezni sustav – a novac se strogo kontrolira”, kazao je.

U nastavku emisije Damir Mišković objasnio je kako bi funccionirao novi sustav financiranja sporta prema onome što predlaže Opatijska inicijativa. Ističu kako se ne posiže u proračun i kako nema nijednog novog nameta za građane. Ne diraju u stečena prava HOO-a, a dobili su široku političku podršku. Da bi se provela treba provesti niz promjena propisa iz 6 ili 7 resora i to treba iskoordinirati.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt