Panika i protesti u Beogradu: Kosovo potpisalo energetski sporazum s Albanijom kojim se izvlači iz zagrljaja Srbije!

Foto: Thinkstock

Sporazumom između kosovskog i albanskog elektrodistributera (KOSTT i OST) okončana je višedesetljetna totalna energetska ovisnost Kosova o Srbiji i njezinoj elektromreži. Prema navodima kosovskih medija, sporazum je potpisan uz znanje Europske mreže operatora prijenosnih sustava električne energije (ENTSO) i trebao bi, ako ne bude nekih iznenađenja, stupiti na snagu u travnju 2020., piše vecernji.hr

– Potpisivanjem sporazuma Kosovo se odmaknulo od Elektromreže Srbije (EMS) i postalo dijelom OST-a. Ovo je povijesni sporazum za Kosovo i KOSTT jer smo do sada bili u okviru regulatornog bloka EMS (Srbija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija). Potpisivanjem sporazuma i njegovom primjenom u travnju 2020. definitivno se odvajamo od srpskog regulatornog prostora i postajemo dio regulatornog bloka s Albanijom – rekao je izvršni direktor KOSTT-a Ilir Shala.

Potpisivanje sporazuma i činjenica da Kosovo postaje energetski neovisno od Srbije službeni Beograd očekivano nije prihvatio najbolje te apeliraju na međunarodnu zajednicu da „mora zaustaviti stvaranje energetske velike Albanije“. Prema navodima srbijanskih čelnika, potpisivanje sporazuma elektrodistributera Kosova i Albanije o zajedničkom energetskom sustavu može utjecati na regionalnu energetsku i političku stabilnost te nastavak dijaloga Prištine i Beograda. Ukazuju i na to da je kosovska elektromreža građena u vrijeme dok je Kosovo bio dio Srbije i samim tim se iz republičkog proračuna izdvajao novac za gradnju sustava.

– Srbija je vlasnik i graditelj elektromreža na Kosovu, tako da najava stvaranja energetske velike Albanije predstavlja šovinističko lice prištinske politike. To je neprovedivo na terenu i mora biti zaustavljeno od međunarodne zajednice prije nego što proizvede posljedice po regionalnu energetsku, pa i političku stabilnost i zapečati perspektive dijaloga – navodi se u pisanoj izjavi direktora Ureda za Kosovo i Metohiju pri Vladi Srbije Marka Đurića.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vecernji.hr