Porošenko kaže da je nizozemski referendum napad na jedinstvo Europe

Foto: Fah

Nizozemski glas protiv sporazuma o pridruživanju Ukrajine EU-u “napad je na jedinstvo Europe”, ocijenio je u četvrtak ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, iako europski čelnici ističu da se njihov pristup prema Kijevu neće promijeniti.

“Pravi cilj organizatora ovog referenduma nije sporazum o pridruživanju između Ukrajine i EU-a… Ovo je napad na širenje europskih vrijednosti”, rekao je Porošenko.

Dodao je da Ukrajina ne smatra da je njezina suradnja s EU-om ugrožena.

“Uvjeren sam da ovo nije strateška zapreka za Ukrajinu na putu prema Europi”, rekao je. “Nećemo skrenuti s puta europske integracije.”

Protiv sporazuma bilo je 61 posto birača, a za 38 posto. Odziv je bio 32 posto, malo iznad praga od 30 posto potrebnog da bi referendum bio valjan.

Referendum nije obvezujući, no mnogi ga smatraju neugodnim udarcem za Nizozemsku koja u ovom polugodištu predsjeda EU-om, a i nizozemska vlada neće ga moći zanemariti.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker kazao je da je “žalostan” zbog toga što se dogodilo, a predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk poručio je da će se sporazum s Ukrajinom “i dalje privremeno primjenjivati”.

Predsjednik Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu Manfred Weber kritizirao je nizozemskog premijera Marka Ruttea i nizozemske elite što nisu bile dovoljno aktivni uoči referenduma. Rekao je da je rezultat glas “protiv Ruttea, protiv Europe, protiv migracije, protiv svega”, u intervjuu za dpa.

Sporazum se odnosi na jačanje političkog dijaloga i trgovine, no minirali su ga nizozemski euroskeptici koji su referendum pretvorili u izjašnjavanje o EU-u.

Odbacivanje sporazuma je pobjeda za ruskog predsjednika Vladimira Putina koji se protivi približavanju Ukrajine EU-u.

Kremlj je ocijenio kako je referendum dokaz da Nizozemci ne vjeruju u sporazum.

“Nizozemski građani imaju pitanja, puni su nepovjerenja. To su pokazali”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

SAD je također izrazio razočaranje, poručivši da su tješnje veze Ukrajine sa Zapadom u njezinu interesu.

Francuska i Njemačka poručile su da će nastaviti primjenjivati sporazum s Ukrajinom.

“I dalje ćemo podupirati Ukrajinu i, što se nas tiče, u našim zemljama (Francuskoj i Njemačkoj) ćemo primjenjivati sporazum o pridruživanju”, rekao je francuski predsjednik Francois Hollande novinarima nakon sastanka francuske i njemačke vlade u Metzu.

Angela Merkel je dodala da će nizozemske vlasti odgovoriti na taj referendum u suradnji s “europskim ustanovama”. “Riješili smo i druga teška pitanja, pa ćemo i ovo. Prepustit ćemo to Nizozemcima i europskim institucijama”, kazala je.

Britanski premijer David Cameron izrazio je nadu da nizozemska odluka neće utjecati na britanski referendum o članstvu u EU-u, istaknuvši da je na britanskom referendumu riječ o “posve drukčijem pitanju”.

Sveobuhvatni politički, trgovinski i obrambeni sporazum o pridruženom članstvu EU-Ukrajina privremeno se primjenjuje od siječnja, no moraju ga ratificirati sve države članice EU-a u cijelosti kako bi imao punu pravnu snagu. Nizozemska je jedina država članica koja to još nije učinila.

Dok se sporazum ne ratificira, neće se primjenjivati sve njegove odredbe. Suspendirane su odredbe koje se odnose na vanjsku i sigurnosnu politiku, prevenciju sukoba, kontrolu naoružanja i borbu protiv terorizma. Ne primjenjuju se niti poglavlja koja se odnose na unutarnje poslove poput azila i upravljanja granicama, pranja novca, borbe protiv droga, kriminala i korupcije te pravosudnu suradnju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: