Referendumom srušili kontroverzni prijedlog o ‘nediskriminaciji’ LGBT osoba

Građani Houstona (Texas), četvrtoga najvećeg grada u SAD-u, odbacili su na referendumu u utorak, 3. studenoga 2015., vrlo liberalan antidskriminacijski zakon poznat pod nazivom “HERO” (Houston Equal Rights Ordinance) koji je otvarao vrata za diskriminaciju onih koji smatraju da je brak zajednica žene i muškarca i omogućivao da osoba bez obzira na spol uđe u muški ili ženski zahod, ovisno o samo-deklariranom “rodnom identitetu”.

Protiv ovakve mjere glasovalo je 61 posto građana izašlih na referendum.

Nakon što je gradsko vijeće Houstona donijelo antidiskriminacijski zakon “HERO” u kolovozu 2014., građanska inicijativa “Ne nejednakim pravima“ prikupila je više od 50.000 potpisa kojima je sukladno referendumskoj proceduri tražila da grad Houston ili odbaci zakon ili ga da građanima na usvajanje ili odbacivanje na referendumu.

Inicijativa je od tada bila šikanirana od LGBT lobija i gradskih vlasti, time što su LGBT lobiji objavili imena svih 50.000 potpisnika incijative, a gradski glavni odvjetnik tvrdio da je više od 33.000 potpisa nevaljano, tj. da iniciativa nije prikupila potrebnih 17.000 potpisa. Nakon duge pravne bitke, vrhovni sud države Texas presudio je da grad Houston treba ili odbaciti zakon ili održati referendum.

Protivnici antidiskriminacijskog zakona, okupljeni u “Kampanji za Houston” koristili su slogan “Ne muškarcima u ženskim zahodima” te o zakonu govorili kao o “Mjeri o zahodu” (Bathroom ordinance).

“Radilo se o zaštiti naših baka, majki, žena, sestara i naših kćeri i unuka”, rekao je doguverner države Texas, republikanac Dan Patrick.

S druge strane, zagovornica zakona, gradonačelnica Houstona i deklarirana lezbijka Annise Parker zaključila je nakon poraza da: “ničija prava ne bi smjela biti predmet referenduma. Ovo je bila kampanja raspirivanja straha i namjernih laži.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Newscom