Ruski komunisti odlučili ne kandidirati Zjuganova, odabrali mlađeg predsjedničkog kandidata

Foto:fah

Ruska komunistička partija mijenja svoj gerijatrijski imidž u petak, registrirajući bogatog 57-godišnjeg vlasnika farme kao protukandidata Vladimiru Putinu za predsjednički mandat, u kockanju u kojem se nada da će obnoviti svoju izbornu sreću.

Rusko središnje izborno povjerenstvo u petak je objavilo da je registriralo Pavela Grudinina, vlasnika farme na rubu Moskve, kao stranačkog kandidata na izborima 18. ožujka  nakon što su komunisti neočekivano odlučili ne kandidirati svojeg veterana 73-godišnjeg čelnika Genadija Zjuganova.

Uz potporu državne televizije, vladajuće stranke Ujedinjena Rusija i mnogih birača koji žive izvan velikih gradova, ankete pokazuju da je 65-godišnji Putin, koji je dominirao ruskom političkom scenom zadnjih 18 godina, na putu da nadmoćno osvoji četvrti predsjednički mandat.

Grudinin, svježe lice u inače ustajalom poretku koji se teško mijenjao u zadnja dva desetljeća, mogao bi indirektno pomoći Putinu povećanjem odaziva birača s obzirom na apatiju među nekim biračima koji smatraju da će Putin pobijediti bez obzira na to kako oni glasaju.

Komunistička partija također se nada da bi mlađi manje ortodoksni kandidat mogao vratiti privući mlađe birače.

Izvor: Hina/sš