Sramotno prikrivanje istine: Slike pobačaja za britanskog suca su bile previše uznemirujuće pa ih je – zabranio

abortus pobačaj
Foto: Copyright AbortionNO.org (vlasnik slike navodi: prikazuje udove nerođene djece pobačene s 9 i 10 tjedana u odnosu na kovanicu američkog novca od četvrtine dolara - https://www.abortionno.org/abortion-photos/)

Britanski sudac opisao je slike pobačaja „vrlo uznemirujućima“, potvrdivši zabranu kojom se borcu za pravo na život zabranjuje pokazivanje velikih slika raskomadane nerođene djece u izbornoj jedinici jedne od najglasnijih zagovornica pobačaja među britanskim političarima.

Christian Hacking, zaposlenik britanskog Centra za bioetičku reformu (CBR UK), uložio je žalbu na upozorenje koje mu je 3. listopada 2019. izdala londonska gradska općina Waltham Forest zbog pokazivanja slika pobačene djece u izbornoj jedinici zastupnice Stelle Creasy.

„Duboko sam razočaran zato što naša žalba kojom smo htjeli prikazati stvarnost pobačaja stanovnicima općine Waltham Forest nije bila uspješna,“ izjavio je Hacking komentirajući za LifeSiteNews presudu.

„Prava žrtva pobačaja nije niti zastupnica Stella Creasy niti oni na koje negativno utječe vizualni prikaz pobačaja već nerođeno dijete,“ nastavio je.

„Kako možemo promijeniti stvari nabolje u našoj zemlji ako nam političari i općine smiju naređivati kako trebamo izražavati miroljubiva stajališta u javnosti? Zbog nerođene djece i slobode govora moramo poduzeti daljnje mjere u pogledu ove žalbe i pozvati vlasti na odgovornost.“

Creasy je odigrala važnu ulogu u donošenju zakona o pobačaju prošle godine u Sjevernoj Irskoj.

Andrea Williams, predsjednica Kršćanskog pravnog centra, koji pruža pravnu podršku u predmetu, istaknula je da aktivisti moraju imati pravo na osvještavanje javnosti o stravičnoj stvarnosti pobačaja.

„Presuda počiva na ideji da ova slika, koja pokazuje tragičnu stvarnost pobačaja, uzrokuje veliku i trajnu emocionalnu bol,“ kazala je Williams.

„Međutim, koliko god istina bila neugodna, moramo imati pravo na iznošenje ovih mučnih činjenica na vidjelo – ili će daleko strašnija istina o pobačaju postati imuna na kritiku.“

„Pobačaj je sam po sebi uznemirujuć čin“

Kršćanski pravni centar istaknuo je u priopćenju za medije da je presudom utvrđeno da upozorenje koje je izdano Hackingu zadire u njegovo zakonsko pravo na slobodu izražavanja, ali da je to zadiranje opravdano zato što dio javnosti smatra da su slike bile uznemirujuće.

„Kada je riječ o ograničavanju slobode govora, ljestvica je visoko postavljena,“ rekla je Williams.

„Sloboda govora mora uključivati, a i zakonom je propisano da uključuje ono što je potresno, provokativno i uvredljivo,“ dodala je.

„Primjerice, uznemirujuće slike karcinoma upotrebljavaju se u oglašavanju kako bi se uvjerilo ljude da prestanu pušiti. Pobačaj je sam po sebi uznemirujuć čin. To je krvavo stradanje ljudskoga života. Upravo to se razotkriva.“

Michael Robinson, voditelj za odnose s javnošću britanske pro-life udruge Društvo za zaštitu nerođene djece (engl. Society for the Protection of Unborn Children, SPUC), rekao je za LifeSiteNews da je presuda prekršila prava aktivista.

„Temeljna vrijednost u našem društvu je sloboda izražavanja,“ istaknuo je Robinson.

„Žalosno je da je vlast postala toliko neliberalna da se udružila s utjecajnom javnom ličnosti kako bi prekršila prava svojih neistomišljenika,“ nastavio je.

„Ova presuda razotkriva dvostruke standarde jer se čini da je dozvoljen svaki napad na tradicionalne vrijednosti, ali se drukčiji standardi primjenjuju na one koji se bore protiv opačina pobačaja. Sudac tvrdi da je slika [fetusa] vrlo uznemirujuća. Ono što je uistinu uznemirujuće jest stradanje ljudskoga života u toj fazi, što aktivisti Centra za bioetičku reformu nastoje spriječiti.“

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Lifesitenews