Srbi optimistični: ‘Srbija će dobiti potporu u rješavanju pitanja Kosova’

Foto: fah

Beogradski tisak ocijenio je u ponedjeljak da bi se korak prema rješenju pitanja Kosova mogao dogoditi u studenome u Parizu na susretu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića s kolegama iz Sjedinjenih Država Donaldom Trumpom i Francuske Emanuelom Macronom.

Vučić će u Parizu sudjelovati na obilježavanju godišnjice savezničke pobjede u Prvom svjetskom ratu.

“Vučić će tu prigodu iskoristiti da s nekima od najvećih svjetskih vođa razmijeni stajališta o Kosovu i pokuša dobiti njihovu potporu za kompromisno rješenje za Kosovo”, pišu današnje Večernje novosti.

List ocjenjuje da bi “susreti u Parizu mogli biti vrhunac Vučićeve diplomatske ofenzive” u svezi s Kosovom, nakon što će samo nekoliko dana prije Pariza “o kosovskom problemu razgovarati i s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom”, koji dolazi na vojni mimohod u Beogradu u povodu obljetnice pobjede u Velikom ratu.

Prije toga srbijanski šef države govorit će o problemu Kosova na zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih nacija 25. rujna u New Yorku, a posjet će i Kinu te se sastati s predsjednikom Xijem Jinpingom.

Večernje novosti, inače bliske srbijanskoj vladi i predsjedniku Vučiću, ocjenjuju da su američki dužnosnici “posljednjih mjeseci znatno ublažili retoriku o Kosovu i, umjesto ‘na prihvaćanje realnosti’, počeli pozivati Beograd i Prištinu da potraže ‘kreativno rešenje'”.

“Takav stav mnogi su protumačili kao potporu prijedlozima poput onog o razgraničenju, za što se zauzima Vučić”, navodi list, ukazujući istodobno na stajalište Njemačke koja je ostala “na čvrstim pozicijama”.

“Kancelarka Angela Merkel u nekoliko je navrata ponovila stajalište da neće biti nikakve promjene granica na Balkanu”, podsjećaju Večernje novosti.

Dijalog Beograda i Prištine moglo bi ugroziti i odbijanje albanske strane da provede dio Bruxelleskog porazuma iz 2103. kojim je Priština prihvatila obvezu formirati Zajednicu srpskih općina (ZSO), a to još nije učinila unatoč inzistiranju Beograda koji stalnim primjedbama međunarodnu zajednicu podsjeća na tu točku sporazuma.

Izvor: Hina/nb