Srbija: Najkorumpiranije stranke, zdravstvo i policija

U Srbiji su najkorumpiranije političke stranke, zdravstvo i policija, prosječan iznos mita je 250 eura, a čak 60 posto građana koji su imali izravno ili neizravno iskustvo s korupcijom i sami su ponudili ili dali mito, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u srijedu u Beogradu.

Istodobno, građani kao najveće probleme u Srbiji prepoznaju nezaposlenost i siromaštvo, dok je korupcija tek na trećem mjestu društvenih problema, rezultati su istraživanja Centra za slobodne izbore i demokraciju (CESiD) koje je poduprla organizacija UN za razvoj (UNDP).

U istraživanju provedenom u prvoj polovici prosinca prošle godine na uzorku od 600 sudionika pokazalo se da je na ljestvici korupcije koju građani u svakodnevici prepoznaju na četvrtom mjestu carina, a potom slijedi administracija. Na dnu te liste je vojska, ali je osjetno vidljivija nego u ranijim ispitivanjima javnog mišljenja.

Kada je riječ o korupciji u zdravstvu, koju većina ispitanika drži kao jednu od vodećih, najviše je ima među liječnicima, a slijede ih službenici filijala republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, medicinske sestre i tehničari pa na kraju i administrativni službenici u bolnicama.

U borbi protiv korupcije najviše se očekuje od srbijanske vlade,  a oko 64 posto anketiranih drži da je vlada pokazala efikasnost u borbi za suzbijanje korupcije.

Istraživanje pokazuje i  izvjestan porast optimizma da Srbija u borbi protiv korupcije “ide u pravom smjeru”, a optimista je više nego u ljeto izborne 2012. godine, kada je na vlast došla koalicija  Srpske napredne stranke  (SNS) i socijalista (SPS).

Ministrica zdravlja Slavica Đukić Dejanović suglasila se s time da problem korupcije nije nov, a nije ni dominantan samo u zdravstvu te da se korupcija i mito najčešće javljaju pri načinu zapošljavanja, dopunskom radu, listama čekanja za operacije ili u opskrbi lijekovima.

Stalna predstavnica u Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u Srbiji Irena Vojachkova ocijenila je zabrinjavajućim to što građani vide političke stranke, zdravstvo i policija i dalje u vrhu najkorumpiranijih čimbenika na društvenoj i političkoj sceni.

Član odbora Agencije za borbu protiv korupcije i profesor beogradskog Fakulteta političkih znanosti Zoran Stojiljković drži da će u borbi protiv korupcije mora nešto “bitno promijeniti” ili će u suprotnome porasti pesimizam i nepovjerenje koje su građani imali prema institucija prije 2012. godine, ocijenivši da će se korupcija “najteže iskorijeniti tamo gdje je usluga urgentna”.

Stojiljković kaže da građani “dobro uočavaju korupciju”, ali ističe da istodobno “zvuči cinično” kada kažu da im se ona isplati i priznaju da im nije strana.

“Ako pokažemo da se korupcija ne isplati, tek tad možemo očekivati promjene”, naglasio je Stojiljković.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina
Photo: narod.hr