Srbija uvodi vojnu nastavu u škole: ‘Živimo u nastabilnoj regiji, učenici trebaju vojnu obuku’

Foto: Snimka zaslona

Srbija u srednje škole uvodi nastavu posvećenu obrani i civilnoj zaštiti.

Kako javlja beogradska Politika, srbijansko Ministarstvo obrazovanja je na adrese srednjih škola uputilo ovih dana dopis u kojem ih obavještava da bi u drugom polugodištu učenicima trebali održati dva sata posvećena obrani, civilnoj zaštiti i reagiranju u toku prirodnih katastrofa i elementarnih nepogoda.

Srbija zatvorila militantni kamp za djecu na Zlatiboru: Obučavali ih za borbu puškama i noževima

Predstavnici Ministarstva za Politiku su objasnili da neće biti uveden novi predmet, već će u toku jedne školske godine na ukupno četiri sata razredne nastave razrednik fakultativno obrađivati 11 tema, a za to može angažirati i goste iz Ministarstva obrane.

(VIDEO) Djeca u militantnom kampu u Srbiji uče ratovati: ‘Učimo ih tradiciji i patriotizmu’

Neke od tih jedanaest tema koje će učenici obrađivati su: kakva je uloga Vojske Srbije u sistemu odbrane zemlje, kako se postaje profesionalni vojnik, vojna obaveza u Srbiji, koji su oblici neoružanog otpora i teme iz oblasti civilne zaštite – pojasnili su za Politiku iz srbijanskog Ministarstva obrazovanja.

(VIDEO) BiH: Snimka kampa u kojem djeca prolaze vojničku obuku izazvala uznemirenos

“Izuzetno je što su se ministarstva obrane i obrazovanja odlučila na uvođenje ove novine u srpsko obrazovanje”, smatra prof. dr. Zoran Dragišić sa “Fakulteta bezbednosti” u Beogradu. Međutim, tvrdi da se na četiri sata u toku školske godine gotovo ništa ne može učiniti, jer Srbija sada ima generacije mladih potpuno nespremne za „obaveze i zahtjeve sigurnog življenja”, koji ne znaju osnove zaštite od poplave i požara.

Trener djece u BiH koja prolaze vojničku obuku: ‘Nismo teroristi, pripremamo djecu za vrijeme koje dolazi

“Činjenica je da živimo u vrlo nestabilnoj regiji. Budući da od 2010. godine nemamo obavezno služenje vojnog roka, predlažem da u okviru tog predmeta u četvrtom razredu, možda i trećem, bude uvedena mini vojna obuka i za dječake i za djevojčice, na kojoj bi naučili gađanje iz puške. Onaj učenik koji ima problem sa oružjem ne bi morao pucati iz puške, ali ne može baš imati i prigovor savjesti na gašenje požara” ističe Dragišić i dodaje da bi se ovim predmetom podigla i motivacija za dobrovoljno služenje vojnog roka, jer smatra da je Srbiji potrebna veća vojna rezerva.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/politika.rs