Sud blokirao odluku kojom se u New Yorku smanjuje dopušteni broj vjernika u crkvama

crkva
Foto: absolutwade - Flickr / wikimedia coomons

S pet glasova za i četiri protiv, Vrhovni sud SAD-a presudio je protiv Andrewa Cuoma, guvernera New Yorka koji je stavio ograničenja na crkve i vjerske zajednice zbog pandemije koronavirusa. Guverner Cuomo je u listopadu izdao ograničenja koja su ozbiljno utjecala na vjerske zajednice, ograničavajući kapacitete u crkvama ponekad i na deset ljudi, bez obzira na veličinu zgrade.

Guverner je također odredio da će vjerske zajednice biti kažnjene s 15.000 dolara ako budu kršila nova pravila. No, 9. studenoga katolička biskupija Brooklyn podnijela hitnu prijavu Vrhovnom sudu, boreći se protiv Cuomove naredbe da ograniči broj ljudi koji može biti prisutan u crkvama. Tužbi katoličke biskupije pridružile su se i dvije ortodoksne židovske sinagoge i njihova matična organizacija.

Biskupija je u svojoj prijavi Vrhovnom sudu navela da kako druga važna mjesta mogu ostati otvorena bez ikakvih ograničenja kapaciteta, a u narančastim zonama čak i većina ne nužnih trgovina može ostati otvorena bez ikakvih ograničenja kapaciteta.

>Kandidat za Vrhovni sud SAD-a Brett Kavanaugh: ‘Žrtva sam proračunatog i organiziranog političkog ubojstva’

Vrhovni sud blokirao je guvernerova ograničenja, navodeći da se propisi ne mogu smatrati neutralnima, budući da su vjerske zajednice izuzete kako bi se posebno strogo postupilo prema njima.

Cuomovi propisi opisani su kao: “daleko restriktivniji od bilo kojih propisa povezanih s COVID-om koji su ranije dolazili pred Sud, mnogo stroži od onih koje su usvojile mnoge druge jurisdikcije teško pogođene pandemijom i daleko stroži nego što se pokazalo da je potrebno za sprečavanje širenja virusa”.

“Čak i u pandemiji, Ustav se ne može ukloniti i zaboraviti”, dodao je Vrhovni sud. Nakon podnošenja tužbi, guverner Cuomo je promijenio propise, tako da su crkve i sinagoge mogle sadržavati i do 50 posto od maksimalnog broja vjernika. Unatoč tome Vrhovni sud je kazao kako nije bilo opravdanja za uvođenje ovako strogih propisa.

Sudac Neil Gorscuh, koji je bio Trumpov kandidat za vrhovnog suca napisao je u svome mišljenju:

„Vrijeme je – prošlo je vrijeme – da razjasnimo da, iako pandemija predstavlja mnoge ozbiljne izazove, ne postoji svijet u kojem Ustav tolerira izvršne odredbe koje ponovno otvaraju prodavaonice alkoholnih pića i bicikala, a zatvaraju crkve, sinagoge i džamije. Dakle, barem prema guverneru, možda nije sigurno ići u crkvu, ali je uvijek u redu otići po još jednu bocu vina, kupiti novi bicikl ili provesti popodne istražujući svoje distalne točke (op.a referenca da je također dozvoljen odlazak i kod kiropraktičara). Tko je mogao znati da će se javno zdravstvo tako savršeno uskladiti sa sekularnim pogodnostima?”, zaključio je Gorsuch.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr