U BiH očekuju ‘najgore’ godišnje izvješće EU o napretku do sada

Vlasti Bosne i Hercegovine svjesne su zastoja te zemlje na putu ka članstvu Europskoj uniji kao i činjenice koliko su same odgovorne za to stanje, no drže da dio krivnje snose i institucije Unije, ocijenio je danas u Sarajevu član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

“Najveći krivci smo naravno mi u BiH, no vara se onaj tko misli da i EU nije odgovorna”, izjavio je Radmanović.

Uoči objavljivanja redovita godišnjeg izvješća Europske komisije o napretku država ka članstvu u Uniji, najavljenog za srijedu, Radmanović je novinarima kazao kako su u Predsjedništvu BiH “čuli da se radi o najlošijem takvom izvješću o BiH do sada”.

BiH tijekom četiri godine mandata sadašnje vlasti nije ostvarila gotovo nikakav napredak na putu ka članstvu u EU, a na rješavanje i dalje čekaju dva ključna pitanja – eliminiranje diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina u izbornom procesu i uspostava jedinstvenog mehanizma koordinacije između BiH i EU.

Obveza uklanjanja diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina utvrđena je presudom Europskog suda za ljudska prava iz 2009. godine, koji je tada ocijenio kako ustav i izborni zakon BiH, protivno međunarodnim normama, ne dopuštaju pripadnicima manjinskih etničkih skupina da budu članovi Predsjedništva BiH i zastupnici u Domu naroda državnog parlamenta.

EU je odlučila da BiH ne može podnijeti zahtjev za kandidatski status dok ne provede ovu presudu.

Uspostava jedinstvenog mehanizma koordinacije odnosa s EU zahtjev je pak kojega je Europska komisija postavila još 2008. godine uvjetujući time stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA).

Zbog unutarnjih političkih prijepora u BiH niti jedan od ta dva uvjeta do danas nije ispunjen pa se očekuje kako će to biti i temelj novog negativnog izvješća o napretku koji se odnosi na BiH.

Radmanović priznaje da je to problem, no odgovornost djelomice prebacuje i na institucije Unije.

“Imamo mi o čemu razgovarati u BiH, ali ima o čemu razgovarati i EU, kako u odnosu na njeno izaslanstvo u Sarajevu, tako i na institucije u Bruxellesu”, kazao je Radmanović.

Njegova ocjena je da je EU sama “zakovala” ovakvu situaciju kada je još 2008. godine nametnula BiH uvjete koje ta zemlja nije bila u stanju ispuniti.

Posebice je kritizirao izaslanstvo EU u BiH, uz ocjenu kako ono samo promatra stanje ne pomažući ničim da se ono promijeni. “Izaslanstvo EU u BiH samo drži predavanja o tome što nismo napravili”, kazao je Radmanović.

Zaključio je kako takva situacija samo pogoduje rastu euroskepticizma u BiH, ali i regiji, koji je već potaknut najavama da u idućem petogodišnjem razdoblju sigurno neće biti proširenja članstva na sadašnje države-kandidate.

Radmanović ipak drži kako će unatoč tome BiH i nakon izbora 12. listopada i izbora nove vlasti ostati na europskom putu, no smatra kako će biti potrebni dodatni napori ne bi li se on ubrzao i postigli neki od očekivanih rezultata.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: kurir-info.rs