BiH: Uhićena dvojica Srba optužena za ratni zločin protiv čovječnosti i ubojstvo 78 civila

Foto: GettyImages

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA-e na području Banje Luke locirali su, identificirali i lišili slobode Boška Unčanina (1969.) iz Prijedora i Dragana Despota (1964.) iz Ključa (Lanište), osumnjičene za zločin protiv čovječnosti.

Posebnu uznemirenost i strah unosili su pripadnici četničkih “Crvenih beretki” koji su uhićivali ljude, premlaćivali pljačkali i zastrašivali Bošnjake i Hrvate Ključa. Nakon ulaska pripadnika tzv. V RS i policije u Velagiće, nastavljeno je s pojedinačnim ubijanjem civila koji su ostali kod svojih kuća, uglavnom staraca. Unčanin i Despot su optuženi za ubojstvo 78 osoba.

Mjesto najstrašnijih zločina u BiH

Ključ i okolica mjesto su najstrašnijih zločina koje je počinila srpska vojska u ratu u BiH. Ovo mjesto bilo je pod udarom četničkih zločinaca i u II. svjetskom ratu, a nakon završetka rata i pod udarom partizana iz ovih krajeva, u kojima je bio veliki broj Srba. Nad Hrvatima Ključa počinjen je pravi genocid jer je od 1500 Hrvata koliko je živjelo u ključu do II. svjetskog rata danas ostalo samo 10 Hrvata, ili manje od 1 posto nekadašnjeg broja.

Boško Unčanin i Dragan Despot su pod istragom Posebnog odjela Tužiteljstva BiH za ratne zločine i osumnjičeni su da su za vrijeme širokog i sustavnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na širem području Bosanske Krajine, u svojstvu pripadnika Vojske RS, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, piše dnevnik.ba

Oni se terete da su 1. lipnja 1992. godine, u mjestu Velagići, općina Ključ, osobno i neposredno, zajedno s drugim osobama, a po prethodnom dogovoru, istjerali van civile bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatočeni u zgradi osnovne škole.

Istjeranim civilima bilo je zapovjeđeno se postroje ispred škole, nakon čega su optuženi, zajedno sa drugim osobama, pucajući iz automatskog vatrenog oružja, izvršili strijeljanje i ubojstvo najmanje 78 žrtava, čija tijela su prevezena kamionima i zakopana u masovnu grobnicu, da bi neposredno nakon rata, 1996.  godine, posmrtni ostaci bili pronađeni i ekshumirani iz masovne grobnice Lanište II, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Posebnu uznemirenost i strah unosili su pripadnici “Crvenih beretki” koji su uhićivali ljude, premlaćivali pljačkali i zastrašivali Bošnjake i Hrvate Ključa. Nakon ulaska pripadnika tzv. V RS i policije u Velagiće, nastavljeno je sa pojedinačnim ubijanjem civila Bošnjaka i Hrvata koji su ostali kod svojih kuća.

Na više lokaliteta ubijeni su uglavnom starci i spaljeni u svojim kućama. Usporedno s ubijanjem vršena je pljačka, paljenje i uništavanje
imovine. Nakon oslobođenja Ključa od strane pripadnika 5. korpusa Armije BiH ekshumirani su posmrtni ostaci žrtava sa više lokaliteta.

Ovo nije jedini zločin srpske vojske u Ključu. U selu Prhovo kod Ključa u samo jednom danu 1992. godine pobijeno je 53 civila, od kojih je najstariji bio 84-godišnji Arif Medanović, a najmlađa sedmogodišnja djevojčica Indira Medanović. U selu su ubijene kompletne obitelji, a među ubijenima je 11 djece, a neke od ubojica djece bili su učitelji te djece iz škole.

Srbi su na prostoru općine Ključ ubili preko 700 Bošnjaka i jedan broj preostalih Hrvata, minirali katoličku crkvu, a o tome javnost gotovo ništa ne zna.

Malo je poznato da su zločini u Ključu (BiH) počeli još 1991. i to nad Hrvatima koji su bili u zbjegu pred četnicima koji su okupirali okruženi Slunj. Tada je 30 Hrvata i Ključu izdvojeno od stane jugoslavenske milicije u kojoj su većinu činili Srbi, zarobljeno i poslano u logor Stara Gradiška, gdje su prošli strašne torture i mučenja.

Zločini srpske vojske nad Hrvatima i Bošnjacima Ključa elaborirani su u knjizi ‘Genocid u Ključu’ koju možete pročitati ovdje

Genocid nad Hrvatima u Ključu – 1500 Hrvata u vrijeme stvaranja Jugoslavije, nakon II svjetskog rata i Domovinskog rata, danas samo 10 Hrvata u Ključu:

Župa Ključ je osnovana 1891. kada je Katolička Crkva u Austro-Ugarskoj dobila mogućnost stvaranja biskupija i župa, što nije mogla pod Turcima 500 godina. Nastala je odvajanjem od Varcar Vakufa (danas Mrkonjić Grad). Prva župna crkva sagrađena je 1895., a obnovljena je 1970. godine. Za posljednjeg rata crkvu su srpski ekstremisti na Novu godinu 1993. prvo zapalili, a 11. veljače te godine posve srušili i uklonili ruševine. Župna je crkva 2001. iznova podignuta na istom mjestu. Uvidom u župne matice otkriveno je da osim gradskoga katoličkog groblja, na teritoriju župe postoje još tri groblja (Bravsko, Jarice, Zagrađe) koja su bila u funkciji do 1941. godine, odnosno do progona i posvemašnjeg uništenja katolika u tim naseljima. Do Drugog svjetskog rata župa Ključ je brojala blizu 1500 vjernika, do Domovinskog rata u župi je živjelo 350 vjernika, a danas ih u Ključu živi samo desetak. Nakon Daytonskog mirovnog sporazuma veći dio župe je pripao Federaciji BiH, dok je južni dio župe oko Ribnika pripao Republici Srpskoj.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.ba