U Rostovu kraj Bugojna počela potraga za tijelima 15 ubijenih bugojanskih Hrvata

Bugojno, 19.03.2021. - Na posljednjem ispraćaju četvorice pripadnika HVO-a čija su tijela pronađena prošloga ljeta nedaleko Bugojna u petak su uz obitelji i brojne nazočne sudjelovali ministar vanjskih poslova RH Gordan Grlić Radman i umirovljeni general pukovnik Marijan Mareković kao izaslanici premijera i predsjednika. Misa je služena u crkvi u Bugojnu. foto HINA/ Zoran KREŠIĆ/ ml

Na Rostovu se traga za 15 nestalih bugojanskih Hrvata, koje su s još nekoliko Hrvata odveli pripadnici Armije BiH na Stadion “Iskre”, a zatim su odvedeni iz logora i prema svjedočenju, zadnji put viđeni na Rostovu.

Prošle godine na Rostovu su ekshumirane četiri žrtve, a utvrđeno je da tijela pripadaju Zoranu Galiću, uz čije je posmrtne ostatke pronađena i iskaznica Međunarodnog crvenog križa, Draganu Miličeviću, Anti Markulju i Franji Jezidžiću.

Danas je nastavljeno iskapanje na Rostovu i potraga za tijelima još 15 bugojanskih Hrvata, prenosi tomislavnews.com.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izrazio je u utorak očekivanje da će se rasvijetliti sudbina nestalih i ubijenih Hrvata u Bugojnu u središnjoj Bosni, gdje je položio vijenac te sudjelovao na misi u župi Kandiji koja je za vrijeme rata bila posve uništena.

Čovjek odgovoran za ubojstva imenovan ministrom BiH

Agresija na Hrvate Bugojna je počela 17. srpnja 1993. te je tada likvidirano 19 Hrvata. Tijela četvorice logoraša na Rostovu koji su bili pripadnici 104. brigade HVO Eugen Kvaternik – Bugojno, pronađeni su nedavno te su pokopani 19. ožujka ove godine.

Podsjetimo, Miroslav Zelić u razgovoru za Narod.hr nedavno je istaknuo da odgovornost za ove žrtve vjerojatno nosi novoimenovani ministar sigurnosti BiH, Selmo Cikotić.

“Selmo Cikotić je bio zapovjednik Operativne grupe zapad. Ta operativna grupa je imala pod nadzorom Bugojno i dio bojišnice prema Uskoplju te je on direktno bio zadužen da zauzme Bugojno, odnosno da izvrši agresiju na Hrvate Bugojna. I on je sam izjavio, nakon što je zauzeo Bugojno, s 5 bošnjačkih brigada i 7. muslimanskom: „Ja sam se dugo pripremao da Vrbasku dolinu očistim od ustaša i uspio sam“. To je izjavio za travnički list Ljilijan. On je bio najviše rangiran dužnosnik, a postoji u Tužiteljstvu BiH prepiska između njega i zapovjednika 3. korpusa, Hadžihasanovića – on šalje izvješće Hadžihasanoviću i u njemu piše: „Mi smo zarobili preko 300 Hrvata u Bugojnu, njih 23 imaju poseban tretman te mu dostavlja upit što da napravi s njima. Hadžihasanović mu nakon toga piše: „Ta 23 vojnika, koji su činili teška zlodjela, proslijedite meni u Zenicu“.

Međutim, vjerojatno nisu bili proslijeđeni i ne znamo što se dogodilo s njima. Hadžihasanović zato ponovno dostavlja upit Selmu Cikotiću i pita ga: „Što je s ona 23 bugojanska zatočenika koji su činili teška zlodjela?“ To je posljednji pisani trag kojeg imamo, tako da mi s pravom smatramo krivcem Selma Cikotića koji potvrđuje da su oni bili kod njega i da je on za njih pripremio poseban tretman. A kakav je to poseban tretman, ako i dan-danas tražimo tijela? I evo, sad smo ih i pronašli.

Cikotić je, naime, često davao izjave da, budući da nema tijela, da se zločin nije ni dogodio. Evo, sada smo pronašli tijela. Točno smo ih pronašli na taj dan kada je on imenovan. Da je to čovjek koji ima neki ponos, koji ima neki karakter on sigurno ne bi prihvatio dužnost ministra sigurnosti kada zna da su se pronašla tijela. Sad postoji dokaz za konkretan zločin – vezane ruke, metak kroz čelo.” – kazao je Zelić za Narod.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr