U Sarajevu nastavljeni prosvjedi, policija traga za odgovornima za paljevine

Prosvjedi nezadovoljnih građana nastavljeni su u Sarajevu u nedjelju a iza podneva u središtu grada okupilo se nešto više od stotinjak sudionika koji su ponovo blokirali promet glavnom ulicom Maršala Tita, a policija je izjavila kako su napadi na institucije vlasti u ranijim prosvjedima bili organizirani.

Prosvjednici su praćeni zvukom zviždaljki ponovo izvikivali “Ostavke, ostavke” i “Lopovi, lopovi” a nakon što su to činili pred zgradom Predsjedništva BiH pomaknuli su se na obližnje raskrižje zapriječiši prolaz vozilima i prekinuvši tramvajski promet.

Zahtjevi se i dalje uglavnom odnose na smjenu vlade Federacije BiH.

Policija je kao što je postalo uobičajeno s udaljenosti promatrala prosvjednike.

U Sarajevu se gotovo svakodnevno odvijaju i sastanci plenuma građana na kojima se pokušavaju artikulirati zahtjevi prosvjednika no oni se i dalje svode uglavnom na ostavke te na uspostave novih vlada koje bi činili stručnjaci kao i na utvrđivanje svih činjenica o nasilju koje je izbilo tijekom prosvjeda 7. veljače.

Ravnatelj policije Federacije BiH Dragan Lukač za lokalne je medije potvrdio kako istraga o svemu i dalje traje no naznačio je kako je već sada jasno da su izgredi tijekom kojih je zapaljena i zgrada Predsjedništva BiH bili dobro organizirani.

“U lepezi ljudi koji su sudjelovali u svemu tome su sasvim sigurno u najvećem broju osobe koje su nezadovoljne svojim socijalnim statusom, ali oni nisu počinitelji ovih kaznenih djela. Radi se o potpuno drugačijoj strukturi koja se ubacila u masu prosvjednika ne da prosvjeduje nego je dovedena na lokacije gdje su smještene vlade s unaprijed iskazanom namjerom da naprave incidente”, kazao je Lukač u intervjuu za sarajevsku komercijalnu televiziju Face TV.

Kazao je kako su i počinitelji izgreda i njihovi nalogodavci s područja BiH.

Istražitelji su do sada utvrdili kako su molotovljevi kokteli kojima su paljene zgrade naknadno dovoženi na prosvjede a postoje i informacije o vozilu i osobi koja je dovezla kanistere s gorivom pred zgradu Predsjedništva BiH.

Za tom se osobom još traga.

Lukač ocjenjuje kako nije slučajno to što je požar podmetnut upravo u krilo zgrade Predsjedništva BiH u kojemu je i državni arhiv dodajući kako bi znatno manja šteta bila da se vatra pojavila u nekom drugom dijelu građevine gdje nije bilo toliko lako zapaljivog materijala.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina
Photo: fah