U selu bez djece, lutke sjede u školama

Lutaka Tsukimi Ayano više je nego živućih stanovnika u Nagoru, japanskom selu, a demografske promjene prijete izumiranjem mnogim zajednicama

Djeca sjede za svojim klupama u učionici, pogleda uprtih u učiteljicu; skupina starijih ljudi čavrlja dok čekaju autobus; na obali rijeke tinejdžer s bejzbolskom kapom naslanja se na hrpu nasječenog drva.

Kreatorica lutaka, Tsukimi Ayano, kaže da su lutke započele svoj život kao strašila za polje povrća koje je pokušala ali nije uspjela uzgajati kad se vratila u Nagoro, na jugoistočnom otoku Shikoku, nakon desetljeća provedenih u ogromnoj metropoli Osaki.

Nedugo nakon toga Ayano je počela koristiti lutke u prirodnoj veličini da bi zamijenila susjede koji su umrli ili se odselili. Druge, poput poslušne djece u učionici, rađene se po uzoru na članove njezine šire obitelji.

Valley of Dolls from Fritz Schumann on Vimeo.

U dobi od 65 godina, Ayano se smatra mladom prema standardima Nagora; njezin 85-godišnji otac najstariji je stanovnik. Stošezdesetak lutaka postavljenih po selu brojčano nadjačava ljudsku populaciju, koja je pala s oko 300 kad je ona bila dijete na samo 35 danas. Postoji još dvjestotinjak lutaka u obližnjim selima koja su, poput Nagora, svjedočila naglom padu broja stanovnika u posljednjih nekoliko desetljeća.

„Lutke prizivaju sjećanja, osobito one koje su rađene po uzoru na ljude koji su umrli“, kaže Ayano za lutke, čiji oblici ispunjavaju prostore koje su napustili njihovi ljudski pandani – provjeravaju povrće izloženo na štandu, odmaraju se naslonjeni na drvo ili čekaju autobus da bi se odvezli do najbližeg većeg mjesta, udaljenog 90 minuta.

Prisjetila se starije gospođe koja je običavala dolaziti na čaj i starijeg gospodina koji je volio piti sake i pričati priče. „Pogledam ih i razmišljam o njihovim osobnostima, najteže mi je napraviti usa  – mala ravna crta znači da su ljuti, podinuti vrhovi usana, pokazuju radostan osmjer. Mislim da sam se jako izvještila u izradi lutaka-baka”, ispričala je , rekla je listu The Guardian. „Neki su još uvijek živi ali ne žive ovdje, pa se samo nadam da su dobro.“

Nagoro je mikrokozmos naoko nepovratnog poremećaja koji prijeti promjenom samog karaktera Japana u budućim desetljećima. Poremećena demografska slika ove zemlje ponovno je bila vidljiva nedavno u podacima koji pokazuju da je broj novorođenih pao na rekordno niske razine prošle godine.

U protekle četiri godine broj rođenih iz godine u godinu doseže sve niže razine, došavši do 1,001 milijun prošle godine, rečeno je iz ministarstva zdravstva. Broj umrlih u 2014. iznosio je ukupno 1,269 milijuna, povećavajući se već pet godina zaredom.

Japan preokreće tradicionalni populacijski model oblika piramide sa sve manje brakova koji se pritom sklapaju sve kasnije, te niskim natalitetom, uz sve veću stariju populaciju čije pozne godine podupire nemasna tradicionalna prehrana i univerzalno zdravstveno osiguranje.

Očekuje se da će stanovništvo Japana, koje sada broji oko 128 milijuna, pasti na manje od 100 milijuna do 2046. godoine, prema Nacionalnom institutu za istraživanje populacije i socijalne sigurnosti u Tokiju, te na manje od 45 milijuna do 2105. Do 2060. godine, 40 posto Japanaca bit će starije od 65.

Vlada procjenjuje da su sve manji natalitet i ubrzano starenje ostavili više od 10.000 sela diljem Japana u borbi s depopulacijom. Ona koja ne uspiju privući nove stanovnike mogla bi jednog dana nalikovati Nagoru, gdje se osnovna škola, još jedan temelj građanskog života, zatvorila prije dvije godine.

Po jedan sumještan umro je sve od 13 godina otkad se Ayano vratila da bi se brinula za svog oca, kaže ona. Njezina majka, čija lutka sjedi u njezinom domu i koju pozdravlja svakoga jutra, umrla je prije više desetljeća u dobi od 56.

„Iako bih željela da selo ponovo oživi, prihvaćam činjenicu da se to neće dogoditi,“ kaže Ayano. „Za 10 ili 20 godina neće više biti nikoga.“

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/Valley of dolls/ The Guardian
Photo: Fritz Schumann