Ukrajina želi promatrače na Krimu

Ukrajina je od Organizacije za europsku suradnju i sigurnost (OESS) u ponedjeljak zatražila da pomogne u istrazi o sukobima koji su doveli do svrgavanja predsjednika Viktora Janukoviča te da se angažira na praćenju stanja manjina na Krimu, koji je sada pod kontrolom proruskih snaga.

Austrija je priopćila da se Vijeće Europe, kojim predsjeda do svibnja, s Ukrajinom također slaže da preispita legitimnost najavljenog referenduma kojeg podržava Moskva o pridruženju Krima Rusiji. Njemačka kancelarka Angela Merkel je u nedjelju poručila ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da je referendum protuzakonit te da predstavlja kršenje ukrajinskog ustava.

Promatrači Vijeća Europe će pokušati stići na Krim ovaj tjedan kako bi nadgledali poteškoće s kojima se suočavaju manjinske skupine, kazao je u Kijevu glasnogovornik austrijskog ministarstva vanjskih poslova Sebastiana Kurza.

Kada je nenaoružana vojnopromatračka misija OESS-a pokušala u subotu prijeći na Krim, morala se vratiti nakon upozoravajućih hitaca. OESS sada pokušava oformiti “kontaktnu skupinu” vodećih igrača u ukrajinskoj krizi i okupiti širu promatračku misiju za Ukrajinu. Vijeće Europe bi nadziralo skupinu sastavljenu od predstavnika dviju sukobljenih strana koja bi istražila nasilje na Majdanu, kijevskom trgu i epicentru pobune protiv Janukoviča.

Dugoročno, Vijeće Europe će Ukrajinu savjetovati o pravosudnoj, zakonodavnoj i ustavnoj reformi.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina
Photo: fah