Više od milijun Meksikanaca prosvjedovalo protiv istospolnih “brakova”, a mediji govore o tisućama ili stotinama prosvjednika

Foto: PR

Nakon što je više od milijun Meksikanaca izašlo na ulice u borbi za roditeljska i obiteljska prava, iako su mediji spominjali tek nekoliko tisuća okupljenih, i dalje se okupljaju kako bi pružili potporu braku kao zajednici muškarca i žena i odbili vladin prijedlog za priznavanje istospolnog braka. Najveći prosvjedi očekuju se pak 24. rujna u glavnom gradu – Ciudad de Méxicu – gdje će se održati Nacionalni marš za obitelj kojeg organizira Nacionalna fronta za obitelj.

(FOTO) Više od milijun Meksikanaca izašlo na ulice u borbi za roditeljska i obiteljska prava

U nizu istovremenih prosvjeda održanih u subotu, u više od šest meksičkih država, stanovnici ov tradicionalno katoličke države osporili su nametanje prijedloga predsjednika Vlade Enrique Peña Nietoa, deklariranoga katolika, da se homoseksualni brak ozakoni u Ustavu. Pod pokroviteljstvom katoličke organizacije Nacionalna fronta za obitelj (NFF), službenici civilne zaštite opisali su prosvjed kao jedan od najvećih demonstracija u povijesti države.

Prosvjedi su bili obilježeni pjesmama “Živjela prirodna obitelj” i “Neka se dugo održi prirodna obitelj,” a sudjelovalo je više od 1000 organizacija i udruga, uključujući i organizacije za život, katoličke škole i sirotišta. “Mislim da je to nešto bez presedana, buđenje društva Querétaro u obrani obitelji”, tvrdi Jose Alcantara sa NFF-a, govoreći o prosvjedu održanom u sjeverno-središnjem dijelu Meksika.

Samo u državi Querétaro, Alcantara, navodi se da je više od 100.000 ljudi potpisalo peticiju, izazvanu nametanjem prijedloga za istospolni “brak”.

“Brak je zajednica muškarca i žene u svrhu rađanja”, tvrdi katolikinja i majka dvoje djece, Arijadna León, koja je sudjelovala u prosvjedu. “Tražimo uvažavanje nukleusa društva, a to je obitelj.”

Mirne prosvjede podržali su i meksički biskupi, uključujući i nadbiskupa Francisca Morena Barrona iz Tijuana, koji je, zajedno sa svojim prethodnikom abp. emeritusom Rafaelom Romo Muñozom, sudjelovao u gradskomu prosvjedu. Moreno je javno nagovijestio da će sudjelovati u subotnjem događaju, tjedan dana prije istoga, što je rezultiralo prigovorom LGBT aktivista Gradskoj skupštini u Tijuani, u kojem optužuju nadbiskupa za kršenje meksičkoga Ustava, zbog njegove otvorene podrške prosvjedu.

Međutim, nadbiskup je čvrsto nastupio. “Imamo pravo braniti naše vrednote”, izjavio je u propovijedi.

Meksički su prelati poznati po jasnoj osudi nametanja legalizacije istospolnog “braka”. Nadbiskupija iz Mexico Cityja objavila je u kolovozu uvodnik, u kojemu javno osuđuje aktivnu homoseksualnost, temeljeći svoje argumente na učenjima Crkve, filozofije i prirodnih zakona. U pismu moli homoseksualce da “žive u suzdržljivosti i čistoći”, a da se ne “predaju” nagonima.

Osvrćući se na favoriziranje tzv. istospolnih brakova, nadbiskupija je priopćila da je taj korak “opasnost za obitelj i za državu.”

Različite velike medijske kuće umanjile su broj prosvjednika u meksičkim državama, a dok organizatori i prisutni tvrde da ih je bilo više od 1,1 milijuna, izvjestitelji, naprotiv, navode nazočnost tisuću ili čak samo više stotina Meksikanaca.

Protivljenje maršu za tradicionalni brak iskazao je mali broj LGBT protuprosvjednika. Njih nekoliko stotina, koji su bili na prosvjedima. “To je diskriminirajući položaj i nadamo se da neće uspjeti,” primijetio je jedan LGBT prosvjednik.

Predstavnik LGBT aktivističke skupine Comunidad Cultural de Tijuana optužio je prosvjednike za “stvaranje mržnje”, s namjerom da se iniciraju iskre “fizičke agresije” protiv homoseksualaca. Drugi su ocijenili da je Katolička Crkva iskoristila različite organizacija “za promicanje pozicija” Crkve.

Osvrnuvši se na slobodu izražavanja u Meksiku, Alex Ali Méndez, odvjetnik prvenstveno istospolnih “brakova” u zemlji, ustvrdio je da “su standardi za tu slobodu izražavanja drugačiji kada se prakticiraju od strane religijskih skupina”

Gay “brak” trenutno ostaje nezakonit u većini meksičkih država (31), unatoč odluci Vrhovnog suda iz lipnja 2015. godine, kojom se proglašavaju neustavnim odluke saveznih država koje su ozakonile samo brak između muškarca i žene. Međutim, mnoge skupštine saveznih država odbile su prihvatiti ovu odluku, što je rezultiralo pojedinačnim pravnim tužbama podnesenim u ime istospolnih parova, koje traže pravo na gay “brak”.

Odluka iz 2015. ubrzo je naišla na kritike meksičkih biskupa, s kardinalom Juan Sandoval Íñiguezom iz Guadalajarija, koji označio homoseksualni „brak“ “devijantnim”, ustvrdivši da brak ne “smije biti izopačen” ukoliko država želi napredovati.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr