Žigmanov i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini zadovoljni početkom dijaloga s Vučićem i državnim tijelima

Foto: fah

Predsjednik Demokratskoga saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov u srijedu je izjavio da je iznimno zadovoljan ishodom sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, jer je uspostavljena suradnja s državnim vrhom i počeli su se rješavati problemi hrvatske manjine.

Aleksandar Vučić sa suradnicima u utorak je u Beogradu primio tročlano izaslanstvo hrvatske manjine što je, kako je ocijenjeno, rezultat njegova prošlotjednoga posjeta Zagrebu.

(VIDEO) Žigmanov: ‘Još uvijek imam manje funkcija od Pupovca, a na Vučićevom bih se mjestu ispričao’

„Od konkretnih otvorenih pitanja dogovorena je obnova mosta na Kanalu Dunav-Tisa-Dunav u šumi Šmaguc u Monoštoru, te Doma kulture u Donjem Tavankutu. Vlada Srbije će osigurati i dodatna sredstava kako bi se ušlo u posjed i stavila u funkciju Spomen kuća „Josipa Jelačića“, a predsjednik RS je naložio svojim suradnicima da se pronađe model za rješavanje pitanja povrata Hrvatskog doma HKC „Srijem“ iz Srijemske Mitrovice“, navedeno je u priopćenju DSHV-a.

Dogovoreno je također otvaranje lektorata na hrvatskom jeziku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Novom Sadu u što kraćem roku, te proširenje razreda na hrvatskom i u Medicinskoj srednjoj školi u Subotici.

Tomislav Žigmanov: Dogodio se brutalan napad na mlade Hrvate u Vojvodini

„Glede sudjelovanja Hrvata u procesima odlučivanja, bilo je riječi o tome da se u radu pokrajinske vlade iznađe mogućnost za angažiranje predstavnika Hrvata u pokrajinskim tajništvima. Predsjednik Srbije je najavio i veće uključivanje Hrvata u policijska tijela Srbije, posebice kada su u pitanju kvote za upis na policijsku školu u Srijemskoj Kamenici“, ističe se.

„Dogovoreno je uspostavljanje dijaloga s predstavnicima Katoličke crkve u Srbiji, Vlada AP Vojvodine bit će pokrovitelj ovogodišnje ‘Dužijance’ (žetvenih svečanosti) te će se intenzivirati prisutnost visokih državnih službenika na manifestacijama i svečanostima hrvatske zajednice u Srbiji“, stoji u priopćenju.

Dodaje se da je bilo riječi o pružanju potpore već postojećoj suradnji između Hrvatskog nacionalnog vijeća i Srpskog narodnog vijeća te da se za to osiguraju i adekvatna sredstva za hrvatsku manjinu.

Grad Novi Sad će primjerenije financirati programe i projekte Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Jelačić“ iz Petrovaradina.

Na koncu, stoji u priopćenju DSHV-a, dogovoreno je da se započnu razgovori i s obilježavanjem mjesta stradanja Hrvata u Srbiji tijekom 90-ih godina prošloga stoljeća, pri čemu će hrvatska zajednica predložiti način na koji će se obilježiti stradanje te u kojim mjestima.

„Na samom početku razgovora predsjednik Aleksandar Vučić rekao je kako se komunikacija između najviših državnih tijela i dužnosnika Republike Srbije s predstavnicima i tijelima hrvatske manjinske samouprave ubuduće mora održavati kontinuirano. Na taj način pozitivno je razriješen jedan od najvećih problema za hrvatsku manjinu, a to je odsustvo institucionalne komunikacije“, navodi DSHV.

Aleksandar Vučić je rekao, dodaje se, kako je njegov cilj kao predsjednika da se položaj Hrvata sustavno unaprijedi, a da je prvi korak k tome uspostavljanje stalne komunikacije i rješavanje prvih konkretnih otvorenih pitanja koja su postavili predstavnici Hrvata u Srbiji.

Predsjednik Vučić je posebno naglasio kako u Srbiji Hrvati ne smiju više imati osjećaj ugroženosti, da oni nisu nikakva prijetnja ili smetnja, te da će se osobno posvetiti unaprjeđivanju društvenog položaja pripadnika hrvatske zajednice te integraciji Hrvata u srbijanskog društvo, istaknuto je u priopćenju DSHV-a.

Žigmanov: Srbija planira promjene manjinskih propisa koje su protuustavne i opasne

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/mt