Znanstvena analiza dovodi u pitanje covid-potvrde: Covid šire cijepljeni kao i necijepljeni?

Foto: fah

Nova analiza engleske Državne agencije za javno zdravstvo (PHE) pokazuje da nema prevelike razlike u količini virusa u organizmu kod cijepljenih i necijepljenih osoba.

Činjenica da i cijepljeni, prema podacima PHE-a, mogu prenositi zarazu, dovodi u pitanje svrhovitost covid-potvrda koje su uvedene u mnogim državama s tezom da bi njihovo posjedovanje jamčilo sigurnost da neće doći do stvaranja novih žarišta zaraze.

Takvi rezultati sugeriraju da i jedna i druga skupina može prenositi covid-19 te da cjepiva neće suzbiti zarazu onako kako se to očekivalo, prenosi jutarnji.hr, a piše Telegraph.

Znanstvenici su vjerovali da će cjepivo spriječiti transmisiju virusa, ali i zaštititi ljude od obolijevanja smanjujući repliciranje virusa.

Zapisnici sa sastanka britanske Znanstvene skupine za hitne situacije, savjetodavnog tijela vlade Borisa Johnsona, održanog 22. srpnja, objavljeni su u petak i pokazuju rastuću zabrinutost među vladinim znanstvenicima da delta varijanta koronavirusa uzrokuje veće virusno opterećenje od alfa varijante, čak i nakon cijepljenja.

– Vrijednosti broja ciklusa (Ct) na PCR testu su se smanjile kada je delta varijanta postala dominantna – to ukazuje da zaražene osobe imaju veće virusno opterećenje što može dodatno povećati snagu infekcije, navodi se u zapisniku.

– To može značiti da je učinak cjepiva ograničavajući kada je u pitanju transmisija delta varijante, navodi se.

Ct-vrijednost je oznaka koja pokazuje količinu virusnog opterećenja u jednom uzorku brisa. Ct opisuje broj ciklusa u kojima je izveden PCR. Visoka Ct vrijednost ukazuje na nisko virusno opterećenje uzorka. Podaci PHE-a ukazuju da je u prosjeku bilo potrebno 17,8 ciklusa za otkrivanje virusa kod necijepljenih, u usporedbi s 18 za cijepljene.

– Iako cijepljenje može smanjiti ukupni rizik od zaraze pojedinca, to znači da jednom kada se zarazi postoji ograničena razlika u virusnom opterećenju između onih koji su cijepljeni i necijepljeni, navodi se u izvješću PHE-a.

Drugi stručnjaci, međutim, rekli su da jednako virusno opterećenje kod necijepljenih i cijepljenih osoba ne mora značiti da su jednako zarazni.

O tome je za Telegraph govorio i dr. Muge Cevik, predavač na odsjeku zaraznih bolesti i medicinske virologije u St Andrewsu.

– Čak i ako je virusno opterećenje isto, cijepljene osobe koje pokupe zarazu vjerojatno imaju manju mogućnost biti zarazne od necijepljenih, jer cjepiva smanjuju vrijeme širenja virusa, simptomatsku infekciju, a prisutnost imunološkog odgovora će potisnuti održivi virus, rekao je.

Dr. Meaghan Kall, epidemiologinja pri PHE-u, također je rekla da se količina virusa ne može prenijeti na cijepljenu populaciju jer se u izvješću govorilo o ljudima koji su imaju neuobičajenu infekciju nakon primanja cjepiva.

– Cjepiva općenito sprečavaju nastanak brojnih infekcija, tako da možemo samo uspoređivati zarazu cijepljenih i necijepljenih, rekla je.

Ipak, valja napomenuti da cjepiva, unatoč velikom virusnom opterećenju, u velikoj mjeri sprječavaju teže oboljenje, ali činjenica da i cijepljeni, prema podacima PHE-a, mogu prenositi zarazu, dovodi u pitanje svrhovitost covid-potvrda koje su uvedene u mnogim državama s tezom da bi njihovo posjedovanje jamčilo sigurnost da neće doći do stvaranja novih žarišta zaraze.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/jutarnji.hr/Telegraph