(FOTO) Hodočašće Marijanski zavjet za Domovinu od Vrbovskog do Trsata: ‘Svaki dan započinje se Misnim slavljem’

Foto: Marijanski zavjet za Domovinu

Ovogodišnje peto zavjetno hodočašće – Marijanski zavjet za domovinu krenulo je 8. lipnja iz Osijeka, a završava 21. kolovoza u Dubrovniku. “Pridružite se i vi hodu na nekoj od navedenih lokacija”, poručuju iz Marijanskog zavjeta za domovinu.

U nastavku pročitajte kuda su hodali proteklih dana. Medijski pokrovitelj je Narod.hr.

8.srpnja Glavna ruta: Iz Vrbovskog preko Ravne Gore do Mrkoplja

Na Hodočasnički put iz Vrbovskog preko Starog Laza, Stare Sušice, Jablana i Ravne Gore sve do Mrkoplja krenulo je nakon svete Mise 15- ak hodočasnika.

U Mrkopolju su se hodočasnici pomolili kod spomenika za sve Hrvatske sinove one iz općine Mrkopalj ali i sve druge. Pratite hodočasnike preko društvenih mreža, web stranice i svakako molitvom.

9.srpnja Spojile su se Međunarodna i Istarska ruta; Pazin-Buzet-Hum-Lanišće

Za blagoslovljen hod svaki dan započinje se Misnim slavljem.

U Buzetu je svetu misu predvodio nas duhovnik ove međunarodne rute vlč. Jeronim Jokić iz Lupoglava. Nakon doručka sa župnikom iz Buzeta se krenulo prema Humu. Prošlo se stazom Aleja glagoljaša. Aleja glagoljaša je turistička i kulturna znamenitost u sjevernoj Istri. Čini je serija od 11 spomenika postavljenih između istarskih gradića Roča i Huma, a u čast prvom slavenskom pismu glagoljici. Pokazuje put istarskoga, hrvatskoga i slavenskoga glagoljaštva, svjedoči o središtima hrvatske srednjovjekovne glagoljske književnosti na području Istre, upućuje na slavenske korijene te pismenosti i njezin kontinuitet od XI. stoljeća do današnjih dana. Također uprizoruje način očuvanja nacionalne samosvojnosti vlastitom duhovnošću, kojom je ujedno uspostavljena veza s ostalim slavenskim i europskim narodima.

Potom su stigli i u najmanji grad na svijetu -Hum te se ondje odmorili čekajući da dođu hodočasnici s druge rute. Nakon toga, krenulo se prema Ročkom polju i Lanišću. U blizini Huma, kod sela Kras, susreli su se s istarskom rutom, koja je krenula iz Pazina ujutro, a ove godine smo ju organizirali zajedno s udrugom Magis s početkom iz Pule.

Nakon toga, skupili smo snage za nove uspone, kojih je bilo dosta te ubrzo uz molitvu i pjesmu stigli su hodočansici i u Lanišće. Lanišće je mjesto pogibije bl. Miroslava Bulešića, kojega su ondje ubili 24. kolovoza 1947. Preporučujemo da dođete u Lanišće i saznate više o našem blaženiku Miroslavu Bulešića i njegovom mučeničkom svjedočanstvu vjere. Pomolili smo se u crkvi,zatim otišli do župnog dvora, gdje smo večerali. Župljani su nas srdačno primili te smo otišli na tuširanje u nekoliko kuća, te se i tako lijepo podružili s domaćinima. Dočekao nas je i župnik Ivan Mašina koji je stigao iz Roča, gdje inače živi.

Na priključnoj ruti Pakrac-Udbina dugoj 311 km hodočasnici su stigli do Kutine gdje ih je dočekao gradonačelnik Kutine. Uskoro očekujemo pridruživanje i te rute u Udbini, kako bi zajedničkim snagama krenuli put Dubrovnika.

10. srpanj Glavna ruta: Stigli smo u Rijeku i Majci Božjoj Trsatskoj

U srijedu su se spojile priključne rute iz Istre (iz Italije preko Slovenije i iz Pule u suradnji s Magisom koje su stigle preko Lanisća i Veprinca s glavnom rutom koja je stigla iz Gorskog kotara. Rute su se spojile u Rijeci kod crkve Sv.Jeronima gdje nas je dočekao dominikanac fr Ivan Dominik Iličić,koji nam je ondje pokazao i kapelu Uznesenja Marijina, u koju je dolazio i bl. Alojzije Stepinac i službenica Božja Marija Crucifiksa Kozulić. Ondje smo se i pomolili i zapjevali Majci Božjoj. Zatim se krenulo do Mosta hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Trsatskim stubama (njih 417) stigli su hodočasnici i do Majke Božje Trsatske, kojoj su zapjevali i pomolili se u njenom svetištu.

Današnji dan započeli su misom na Trsatu u 7h i hodu prema Driveniku gdje će u 20 sati moliti krunicu za Domovinu.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/marijanski zavjet za domovinu