Ministar Dobrović: Očuvanje planeta i okoliša u kojemu živimo zajednička je obaveza

Foto: fah

Očuvanje planeta i okoliša u kojemu živimo je obaveza svih nas, poručio je u subotu, na Dan planeta Zemlje, 22. travnja, ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović.

“Očuvanje planeta nije samo globalna ili nacionalna obaveza, nego je to zadaća svakoga od nas jer svi građani savjesnim i odgovornim ponašanjem mogu doprinijeti zaštiti okoliša, očuvanju resursa i ublažavanju posljedica klimatskih promjena”, rekao je ministar.

Naglasio je da se odvajanjem otpada i njegovim pravilnim odlaganjem, racionalnim raspolaganjem hranom, pitkom vodom i ostalim resursima, povećanjem energetske učinkovitosti u vlastitim domovima ili korištenjem ekološki prihvatljivih proizvoda direktno doprinosi osiguranju čistog i zdravog okoliša. “A takvoga ga trebamo ostaviti i našoj djeci i budućim generacijama”, istaknuo je ministar Dobrović.

Dan planeta Zemlje obilježava se svake godine 22. travnja na svim kontinentima kako bi se skrenula pažnja na važnost zaštite i očuvanja okoliša.

Tema ovogodišnjeg Dana planeta Zemlje je okolišna i klimatska pismenost. Ovogodišnji Dan planeta Zemlje naglašava potrebu da svaki građanin u svijetu bude upoznat s konceptom klimatskih promjena i opasnostima promjena za našu planetu.

“Ključni iskorak u globalnoj borbi za ublažavanje i sprječavanje klimatskih promjena označilo je donošenje Pariškog sporazuma, klimatskog sporazuma kojim je utvrđen cilj smanjenja emisija stakleničkih plinova u skladu s nastojanjima ograničenja rasta globalne temperature na znatno manje od dva stupnja u odnosu na predindustrijsku razinu”, ističu iz ministarstva.

Naglašavaju kako je Hrvatska u završnoj fazi ratifikacije Pariškog sporazuma. “Nakon što je Hrvatski sabor nedavno jednoglasno usvojio Zakon o potvrđivanju Pariškog sporazuma, sljedeći korak je polaganje isprave o potvrđivanju Pariškog sporazuma u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku nakon čega će sporazum biti i službeno ratificiran”, priopćili su iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina