Obilježavanje Velike Gospe: Mnoštvo vjernika na Trsatu, Mariji Bistrici, Aljmašu…

Marija Bistrica,14.08.2021. -Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je središnje euharistijsko slavlje svetkovine Velike Gospe u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke .foto HINA/ Tomislav PAVLEK/ tp

Danas slavimo svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije ili Veliku Gospu.

Veliki jubilej

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je središnje euharistijsko slavlje svetkovine Velike Gospe u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke. Poslijepodnevne mise se održavaju još u 16, 18 i 20 sati na otvorenom, kako bi se poštivale epidemiološke mjere, pa će Bazilika MBB biti slobodna za obilazak vjernika.

Ova je godina posebna za Svetište MBB zbog jednog velikog jubileja.

”Počekom kolovoza 1971. na zagrebačkoj Šalati počeo je jedan Teološki marijanski kongres, koji je okupio jako puno teologa iz cijeloga svijeta. Jako je važno da su tu osim katoličkih bili i protestantski i pravoslavni teolozi, koji su svi zajedno promišljali o Marijinoj ulozi u prvim počecima Crkve i o štovanju Blažene Djevice Marije. Taj kongres završio je upravo u Mariji Bistrici 15. kolovoza svečanom svetom misom, koju je predslavio kardinal Franjo Šeper, a papin izaslanik bio je poznati belgijski kardinal Leo Joseph Suenens. Tada se u Mariji Bistrici okupio najveći broj vjernika do tada u tadašnjem komunističkom vremenu. Bilo je prisutno negdje oko 150 000 vjernika iz cijele Hrvatske, ali i oko 6000 hodočasnika Slovenaca. Nakon tog velebnog susreta, čiju 50. obljetnicu slavimo ove godine, 3. prosinca te 1971. godine Biskupska konferencija tada Jugoslavije proglasila je Mariju Bistricu nacionalnim Svetištem. Dakle ove godine slavimo 50. jubilarnu godinu od proglašenja Svetišta MBB-e nacionalnim i u mjesecu prosincu planiramo taj jubilej i dostojno obilježiti”,  rekao je rektor i bistrički župnik preč. Domagoj Matošević.

Mnoštvo se okupilo i u Svetištu Majke Božje Trsatske gdje traje cjelodnevno obilježavanje blagdana Velike Gospe.

Euharistijskom slavlju nazočio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković u društvu ministra mora i infrastrukture Olega Butkovića.

Proslava blagdana Velike Gospe u marijanskom svetištu Aljmaš

Brojni vjernici okupili su se i u marijanskom svetištu Aljmaš kod Osijeka. Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić predvodio je misno slavlje.

Obilježen blagdan Velike Gospe u Sinju

Procesije nije bilo ove godine, ali se na tisuće vjernika okupilo na misi u Svetište Gospe Sinjske.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr