UNESCO proglasio palestinskim blagom grobove Abrahama, Izaka…

Foto: fah

UNESCO je u petak uvrstio drevno svetište na okupiranoj Zapadnoj obali na popis svjetske kulturne baštine, na što je Izrael odmah najavio nove rezove u financiranju UN-a.

UNESCO je označio Hebron i dva povezana svetišta – židovsku grobnicu patrijarha Abrahama i muslimansku džamiju Al-Haram al-Ibrahimi – “ugroženim palestinskim mjestom svjetske kulturne baštine”.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nazvao je potez “još jednom obmanjujućom odlukom UNESCO-a” i naredio da Izrael umjesto financiranja UN-a preusmjeri milijun američkih dolara u osnivanje muzeja i financiranje drugih projekata koji se bave židovskom baštinom u Hebronu.

Ovo je Izraelu četvrto rezanje financiranja UN-a u protekloj godini, koje je palo s 11 na 1,7 milijuna američkih dolara, rekao je izraelski dužnosnik. Svako smanjenje sredstava slijedilo je nakon što bi različita tijela UN-a glasala u prilog odluka koje Izrael smatra diskriminirajućim.

Palestinski ministar vanjskih poslova Rejad al Maliki rekao je da da je odluka UNESCO-a na skupu u Krakowu dokaz “uspješne diplomatske borbe koju je Palestina pokrenula na svim poljima suočena s izraelskim i američkim pritiskom na zemlje članice UNESCO-a”.

Hebron je najveći palestinski grad na okupiranoj Zapadnoj obali u kojemu živi oko 200.000 stanovnika. Oko tisuću izraelskih doseljenika živi u središtu grada i to je godinama bilo mjesto razmirica između muslimana i Židova.

Židovi vjeruju da je Spilja patrijarha mjesto na kojemu su zakopani Abraham, Izak i Jakov i njihove supruge.

Muslimani koji, poput kršćana također štuju Abrahama, izgradili su u 14. stoljeću džamiju Ibrahimi, poznatu i kao Grobnica Abrahamova.

Vjersko značenje grada središnja je točka doseljenicima, koji su odlučni u tome da prošire prisutnost Židova na tom prostoru. Živeći u samom srcu grada, potrebna im je sigurnost pa ih štiti oko 800 izraelskih vojnika.

Čak i prije Netanyahuove najave rezanja proračuna, ministar unutarnjih poslova Gilad Erdan signalizirao je da će Izrael i dalje tražiti način da se Hebron označi njegovim svetištem te u poruci na Twitteru napisao: “UNESCO će i dalje donositi obmanjujuće odluke, ali povijest ne može biti izbrisana”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/ij