Slavlje najveće kršćanske svetkovine – Uskrsa u Hrvatskoj je duboko povezano s narodnom tradicijom. Kroz stoljeća, običaji vezani uz Uskrs oblikovali su se u skladu s lokalnim identitetom, prirodom, klimom i utjecajima različitih kultura. Na taj način stvarajući mozaik običaja koji se razlikuju od najmanjeg sela do najudaljenijeg otoka.
Dok u Slavoniji Uskrs prate šarene pisanice i raskošni blagoslovi hrane, Dalmacija ističe procesije i jednostavniji, mediteranski pristup. Istra njeguje prirodne tehnike bojenja jaja i tihe obiteljske rituale, dok Zagorje i središnja Hrvatska spajaju vjersku simboliku s narodnim igrama i zajedničkim okupljanjima. Planinska područja poput Like čuvaju tihe, pobožne običaje, dok sjever Hrvatske, poput Međimurja, donosi stihove na pisanicama i zajedničke blagoslove sela.
Uskrsni običaji u Slavoniji i Baranji
Uskrs u Slavoniji i Baranji slavi se s osobitim poštovanjem prema tradiciji, vjeri i zajedništvu. Ova regija, poznata po svojoj bogatoj kulturnoj baštini, njeguje brojne običaje koji su duboko ukorijenjeni u svakodnevni život i obiteljske vrijednosti.
Jedan od najprepoznatljivijih uskrsnih običaja je tucanje pisanicama – vesela i natjecateljska igra u kojoj sudjeluju i djeca i odrasli. Svaka osoba odabire obojeno jaje, a protivnici se naizmjenično udaraju vrhovima jaja dok jedno ne pukne. U nekim slavonskim selima organiziraju se i prave “tucanijade”, mala natjecanja u ovoj tradicionalnoj igri, što dodatno doprinosi zajedništvu i veselju uoči uskrsnog ručka.
Darivanje pisanica također ima važnu ulogu. Djevojke su nekada ručno bojale jaja i ukrašavale ih tradicionalnim tehnikama te ih darivale mladićima kao znak simpatije ili pažnje. Najljepše pisanice čuvale su se godinama kao uspomena, a neki su ih čak stavljali u obiteljske vitrine ili drvene škrinje.
Motivi koji se koriste u ukrašavanju pisanica variraju, no najčešće uključuju geometrijske uzorke, križeve, srca, cvjetne motive i narodne ornamente. Tehnike ukrašavanja pisanica uključuju korištenje voska, igala, drvenih štapića i nožića. Često se kombiniraju s prirodnim bojama kao što su ljuske luka ili cikla.
Na Veliku subotu ili Uskrsno jutro, obitelji nose košare s hranom na blagoslov. Košare su često prekrivene vezenim ubrusima i pažljivo ukrašene. U njima se nalaze kuhana šunka, domaći kruh, kuhana jaja, hren, mladi luk, sir, pogače te tradicionalni kolači poput orahnjače, makovnjače i pogača s jajima.
Nakon mise, slijedi uskrsni doručak – svečani trenutak u kojem se obitelj okuplja uz blagoslovljenu hranu. U mnogim slavonskim selima ovaj doručak uključuje molitvu, a ponekad i nošenje narodne nošnje kao znak poštovanja prema blagdanu.
Vjerske procesije i mise, osobito na Cvjetnicu i Veliki petak, izuzetno su posjećene. Cvjetnica se obilježava blagoslovom grančica drijenka. Na Veliki petak se održava križni put kroz sela ili oko crkve, uz pjevanje Gospina plača i molitvu.
>Uskrsni običaji: Što predstavljaju pisanice?
Dalmacija
U Dalmaciji, Uskrs je prožet snažnim duhovnim značenjem i mediteranskim senzibilitetom. Za razliku od kontinentalnih regija, gdje dominira raskošna hrana i igre, u Dalmaciji se osobito njeguje procesijski i liturgijski karakter blagdana.
Procesija “Za križen” na Hvaru, koja traje od Velikog četvrtka do Velikog petka, upisana je na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine. Šest župa otoka, svaka sa svojim križonošom, prolazi rutu dugu više od 25 km u tišini i molitvi – izniman primjer pobožnosti i lokalnog identiteta.
Maslinove grančice, a ne palmine, dominiraju na Cvjetnicu, i često se nakon blagoslova čuvaju iza svetih slika ili križa u kući. Hrana na blagdanskom stolu također se razlikuje ovisno o regiji. Kontinentalna Hrvatska nudi obilje mesa, dok Dalmacija čuva naviku posta na Veliki petak i jede bakalar, često pripremljen “na bijelo” ili “na crveno” (brudet).
Sirnica (pinca), slatki je kruh s aromom naranče i ružine vodice, nezaobilazna je na svakom uskrsnom stolu. Neposredno prije Uskrsa djeca bojaju pisanice. Večer prije Uskrsa ( bdjenje) nosi se hrana na blagoslov, koja se tradicionalno blaguje na uskrsno jutro.
>Uskrsni običaji u Hrvatskoj i svijetu: Jeste li znali za sve njih?
Istra i Kvarner
U Istri i na Kvarneru, uskrsni običaji odražavaju spoj srednjoeuropskog i mediteranskog utjecaja, pri čemu dominiraju skromniji, ali vrlo simbolični i estetski vrijedni običaj.
Posebnost regije je prirodno bojenje pisanica korištenjem ljuske crvenog luka, cikle, špinata i koprive. Na ljuske se često prisloni lišće peršina ili cvjetovi, zamotaju se u gazu ili čarapu te kuhaju. Nakon kuhanja ostaju lijepi otisci biljaka na jajima, što pisanicama daje autentičan, prirodan izgled.
Djeca se zabavljaju u igri kotrljanja pisanica niz dasku, gdje pokušavaju svojim jajetom pogoditi jaje protivnika – zabava koja okuplja cijelo susjedstvo. U nekim krajevima, stariji pripovijedaju legende o pisanicama dok djeca sudjeluju u igrama.
Zanimljivo je da je Istra među prvim regijama u Hrvatskoj koja je prihvatila običaj uskrsnog zeca i traženja čokoladnih pisanica. Taj se običaj povezuje s austrijskim i njemačkim utjecajem, osobito u sjevernim dijelovima regije.
Hrana za Uskrs u Istri i na Kvarneru uključuje kuhanu šunku, mladi luk, sir, kruh, jaja i neizostavnu pincu. U nekim mjestima blagoslivlja se i maslinovo ulje i vino, što odražava snažnu povezanost s lokalnim poljoprivrednim i vinarskim običajima.
Središnja Hrvatska (Zagorje, Zagreb, Banovina)
Središnja Hrvatska njeguje kombinaciju ruralne tradicije i urbanih katoličkih običaja, uz snažan naglasak na obiteljsko zajedništvo i pučku pobožnost.
Pisanice se u ovom kraju ukrašavaju voskom, percem i šibicom, a motivi su cvjetni, geometrijski i religiozni. Posebno su cijenjene ručno crtane pisanice s natpisima ili stihovima koje se daruju članovima obitelji i prijateljima.
Jedan od tradicionalnih običaja je kuhanje šunke i jaja u istoj vodi, pri čemu jaja poprime smeđu boju i specifičan okus dima i začina. To se potom poslužuje za uskrsni doručak, uz hren, mladi luk, sir i domaći kruh.
Na Veliku subotu, blagoslov hrane često se održava na trgu ili ispred crkve. Svećenik blagoslivlja desetke pletenih košara ukrašenih vezenim ubrusima – događaj koji okuplja cijelu zajednicu.
>Znate li koji su hrvatski uskrsni običaji i što predstavljaju pisanice?
Lika i Gorski kotar
U planinskim regijama poput Like i Gorskog kotara, uskrsni običaji su skromniji, ali izrazito pobožni i duboko povezani s prirodom i tišinom koja prati Veliki tjedan.
Pisanice se boje prirodnim bojama: ljuska crvenog luka, kopriva i druge biljke. Na jaja se stavljaju listovi peršina, djeteline ili cvijeća, zatim se zamotaju u krpicu ili gazu i kuhaju – nakon skidanja tkanine, ostane otisak biljke. Ovaj običaj često se obavlja u tišini i uz molitvu, kako bi se naglasila svetost blagdana.
Veliki petak se u mnogim krajevima doživljava kao dan tišine i posta – bez glazbe, bez rada, uz strogi post i ponekad čak bez konzumacije hrane do večeri. U nekim mjestima, na Veliku subotu pale se uskrsni krijesovi – simbol uskrsnuća, svjetla i novog početka.
Uskrsni doručak uključuje kuhanu jaja, sušenu šunku, domaći kruh, sir, ponekad pripremljeno ispod peke – što je tradicionalan način pečenja pod žeravom.
Vjerski običaji uključuju molitvu prije doručka, zajednički odlazak na misu i obiteljsko okupljanje, a djecu se potiče da daruju pisanice starijima, što simbolizira poštovanje
>Upoznajte bogatstvo uskrsnih običaja u Hrvatskoj i svijetu!
Uskrsni običaji u Međimurju i Podravini
U Međimurju i Podravini, Uskrs se dočekuje uz mnogo nježnih simbola, jednostavnih običaja i naglasak na zajedništvo, s ponešto utjecaja srednjoeuropske kulture.
Posebnost regije su pisanice sa stihovima i porukama – ručno ispisane ljubavne čestitke, duhovne poruke i stihovi. U prošlosti su se darivale između simpatija, ali i unutar obitelji – kao simbol pažnje i nježnosti.
Popularna je igra “tucanec”, tj. tucanje pisanicama, gdje pobjednik uzima jaje protivnika. Djeca često obilaze susjede i rodbinu, ponekad uz pjesmu, tražeći jaja ili čokoladne slatkiše, što podsjeća na moderni “Easter egg hunt”.
Na Veliku subotu, u većim selima i gradovima organizira se blagoslov hrane na trgovima ili ispred crkve. Košare s hranom – šunka, hren, mladi luk, jaja, pinca, makovnjača, zlevanka i kruh – ukrašene su ručno vezenim ubrusima, često s motivima križa ili pisanice.
Uskrsni ponedjeljak često se provodi u prirodi, s pjesmom i druženjem – osobito u Podravini, gdje je običaj obiteljskih izleta na obližnje brežuljke ili rijeku Dravu.
Uskrsni običaji u Hercegovini i pograničnim područjima
Hercegovina i hrvatska pogranična sela (Dalmatinska zagora, Imotski kraj), iako geografski izvan Hrvatske, dijele snažnu duhovnu i kulturnu povezanost s hrvatskim uskrsnim običajima. Ta se povezanost očituje u sličnim vjerskim i narodnim tradicijama koje se njeguju tijekom uskrsnog razdoblja. Uskrs se u tim krajevima dočekuje izrazito pobožno, s mnogo postnih dana i snažnim naglaskom na molitvu.
Veliki petak je dan tišine – bez glazbe, bez jela do večeri, a misa traje i po nekoliko sati. Ljudi odlaze na ispovijed, obavljaju pobožnosti križnog puta, a mnoge kuće u znak žalosti gase televizore i radije.
Pisanice se boje prirodnim tehnikama – s ljuskama luka i biljem, slično kao u drugim dijelovima Dalmacije i Like. Djeca ih dobivaju od susjeda i rodbine, a u nekim krajevima i simbolične darove poput novčića.
Molitva prije uskrsnog doručka okuplja cijelu obitelj. Hrana uključuje sušeno meso, sir, jaja, mladi luk i kruh. U nekim selima pak običaj je posjećivanje grobova pokojnih – kao izraz vjere u uskrsnuće i život vječni.
Tekst se nastavlja ispod oglasa Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izvor: narod.hr
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.