Goluža Tomaševiću: Zašto ste obmanuli hrvatsku javnost tvrdeći da ste odbili pokroviteljstvo Hoda za život?

tomašević goluža hod za život
Foto: Fah, Hod za život; Fotomontaža: Narod.hr

“Gradonačelniče, jako je loša poruka kad jedan dan zabranite isticanje zastava „Hoda za život“, a već drugi dan dopustite postavljanje zastava duginih boja. Ovakav diskriminatorni pristup rješavanju banalnog pitanja postavljanja zastava na gradskim jarbolima krajnje je neprihvatljiv, štetan i opasan”, poručio je ekstremno lijevom zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću u četvrtak Trpimir Goluža, zagrebački gradski zastupnik, liječnik ginekolog i nekadašnji predsjednik Hrvatske liječničke komore, na aktualnom satu Skupštine Grada Zagreba.

> Zagrebački gradonačelnik Tomašević zabranio zastave Hoda za život, pa objesio LGBT zastave

> Gradonačelnik Tomašević zabranio dizanje zastava Hoda za život iako je za to Grad Zagreb 14. 4. izdao rješenje

> Tomašević tvrdi da su ga tražili pokroviteljstvo: Hod za život sazvao konferenciju za novinare o neistinitom informiranju javnosti

> Hod za život: Očekujemo isti tretman kao i ostale manifestacije u Zagrebu, ovo je diktatorski pristup

Goluža: “Riječ je o retroaktivnom djelovanju”

Trpimir Goluža (Most) podsjetio je da je gradski pročelnik Dinko Bilić dopustio postavljanje zastava Hoda za život na gradske jarbole i da je nekoliko dana poslije Tomašević zabranio, odnosno opozvao odluku.

“Riječ je o retroaktivnom djelovanju. Zašto ste obmanuli javnost da ste odbili pokroviteljstvo Hoda za život kada vas to nitko nije ni tražio?” zanimalo je Golužu.

“Gradonačelnik je kazao da je vješanje zastava na gradski jarbol de facto službena podrška Grada. Tražili su suglasnost za projiciranje na fontanama. I za to gradonačelnik daje suglasnost, što je podrška gradske vlasti nekoj manifestaciji. Bio sam jasan i otvoren u izbornom programu – da ću osigurati dostupnost pobačaja u svim gradskim bolnicama, a Hod za život je protiv toga. Jasno je da je njihovo traženje bio zahtjev za pokroviteljstvom”, ustvrdio je Tomašević.

Goluža je replicirao kazavši da se loša poruka šalje javnosti kad se jedan dan zabrane zastave Hoda za život, a drugi dan dopuste LGBT populaciji.

Zastupničko pitanje Trpimira Goluže prenosimo u cijelosti:

Organizatori “Hoda za život” 14. travnja 2022. dobili su pozitivno mišljenje nadležnog Gradskog ureda, kojim je “Hodu za život” dopušteno izvjesiti svoje službene zastave na sedamdesetak gradskih jarbola.

No, 12. svibnja 2022., neposredno uoči samog postavljanja zastava, organizatori “Hoda za život” dobili su neslužbenu informaciju od društva Pismorad d.o.o. i nadležnog Gradskog ureda da postavljanje zastava nije moguće jer je isto zabranio gradonačelnik opozvavši prethodno dano pozitivno mišljenje nadležnog gradskog upravnog tijela.

Kako? Jednostavno! Preko koljena.

Gradonačelnik je 9. svibnja 2022. donio uputu kojom se samoovlastio za davanje prethodne suglasnosti za izdavanje pozitivnog mišljenja nadležnog gradskog upravnog tijela o isticanju prigodnih zastava na svim lokacijama gradskih jarbola kojim upravlja GSKG pri čemu si je uzeo za pravo retroaktivno djelovati i na već izdana pozitivna mišljenja.

Gradonačelniče, Vaše objašnjenje bilo je da se “ne slažete s ciljevima “Hoda za život” i da kao gradonačelnik ne može biti pokrovitelj takvim događajima”.

Pri tome ste zanemarili notornu činjenicu da Vas nitko nije tražio pokroviteljstvo “Hoda za život”, već da su organizatori samo uredno ishodili dozvolu za postavljanje zastava.

PITANJE UPUĆUJEM VAMA GRADONAČELNIČE:

Zašto ste obmanuli hrvatsku javnost tvrdeći da ste odbili pokroviteljstvo „Hoda za život“?

S obzirom da Vas nitko od organizatora nije tražio pokroviteljstvo, niste niti bili u poziciji da isto prihvatite ili odbijete.

Gradonačelniče,

Vas su izabrali svi građani Grada Zagreba. Vi niste samo gradonačelnik LGBT populacije. Vi ste izabrani da budete gradonačelnik sviju nas i da se pri tome primarno bavite rješavanjem komunalnih problema kojih Grad Zagreb ima napretek i koji izravno opterećuju naš svakodnevni život.

Vi niste izabrani zato da biste zajedno sa svojom zamjenicom i zamjenikom javno agitirali za Dobricu Veselinovića kao kandidata na izborima za gradonačelnika Beograda.

Niste izabrani ni da biste definirali nove rodove poput „osoba koje menstruiraju“.

Isto tako, niste izabrani da biste s pozicije ideološke ostrašćenosti unosili nove podjele i razdor među Zagrepčane.

Gradonačelniče, jako je loša poruka kad jedan dan zabranite isticanje zastava „Hoda za život“, a već drugi dan dopustite postavljanje zastava duginih boja.

Ovakav diskriminatorni pristup rješavanju banalnog pitanja postavljanja zastava na gradskim jarbolima krajnje je neprihvatljiv, štetan i opasan.

Ne samo za Vas kao gradonačelnika, već za ukupnu društvenu atmosferu u Gradu Zagrebu.

Živimo u teškim i izazovnim vremenima, nemojte ih činiti još težim i izazovnijim.

Molim Vas, nemojte to raditi!, poručio je Goluža.

Dr. Markić: Neistina je da je Hod za život tražio Tomaševića pokroviteljstvo

Podsjetimo, dr. Željka Markić, liječnica i nacionalni koordinator Hoda za život reagirala je na objavu gradonačelnika Tomaševića, kako je od njega zatraženo pokroviteljstvo te ga je on uskratio, jer se, kako je rekao, Hod za život ne poklapa s njegovim vrijednostima.

„Gradonačelnik je iznio neistinu da ga je Hod za život zatražio pokroviteljstvo. To je neistina kojom Tomašević želi opravdati svoje diktatorsko ponašanje. Postoje dvije vrste pokroviteljstva i Hod za život nije tražio niti jedno. Hod za život nikad ne bi tražio pokroviteljstvo političara koji napada priziv savjesti liječnika i medicinskog osoblja zajamčen Općom deklaracijom o ljudskim pravima. Hod za život nikad ne bi zatražio pokroviteljstvo od političara koji se javno zalaže za usmrćivanje bolesnog nerođenog djeteta čak i kad dijete može preživjeti izvan majčine utrobe“, zaključno je poručila dr. Markić.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.