Foto: Thinkstock

Bijela kuća ponovno će posjetiteljima otvoriti svoja vrata 7. ožujka, pošto je nakon inauguracije Donalda Trumpa bila neuobičajeno dugo zatvorena za turističke obilaske, što je izazivalo nezadovoljstvo i prosvjede američkih zastupnika.

“Sretna sam što će se Bijela kuća ponovno otvoriti za stotine tisuća posjetitelja koji svake godine dolaze obići ovo iznimno povijesno zdanje”, napisala je u utorak u priopćenju američka prva dama Melania Trump, koja još uvijek živi u stanu u njujorškom Trump Toweru.

Zastupnici su posljednjih dana kritizirali odluku o neuobičajeno dugoj nemogućnosti obilaska Bijele kuće, koja tradicionalno zatvara svoja vrata za turističke posjete tijekom prijenosa vlasti između dviju predsjedničkih administracija.

“Godine 1805. Thomas Jefferson uveo je tradiciju posjeta Bijeloj kući. Sve prethodne administracije vrlo su brzo ponovno otvarale vrata Bijele kuće za javnost”, podsjeća dvadesetak zastupnika u pismu upućenom izvršnoj vlasti.

Republikanski senator iz Iowe Chuck Grassley prozvao je u nedjelju Bijelu kuću na Twitteru, upitavši predsjednika Trumpa kada će se njezina vrata ponovno otvoriti za posjetitelje. Zastupnici ističu da pitanje postavljaju u ime svojih birača.

U povijesno zdanje posjetitelji ulaze kroz Istočno krilo te prolaze kroz dugi hodnik prije nego što stignu do desetak prostorija koje se mogu razgledati. Među njima su Plavi salon, Zeleni salon i Crveni salon te salon u kojemu se povremeno održavaju državničke večere.

“Koliko god se želite osjećati ugodno u ovoj kući, istodobno želite osjećati i iznimno poštovanje prema činjenici da je ovim hodnicima nekada hodao ni manje ni više nego Lincoln”, kazao je svojedobno bivši američki predsjednik Barack Obama.

Izvor: narod.hr/Hina