Britanski Guardian odsad izlazi u tabloidnom formatu

Foto: Fah

Britanski dnevni list The Guardian u ponedjeljak je prvi put izašao u formatu tabloida, odustavši zbog ekonomskih razloga od berliner formata u kakvom je izlazio od 2005.

The Guardian, odsad nešto manji od A3 formata, zadržava svoju naslovnicu u boji, ali napušta prepoznatljivo tamno plavo zaglavlje na naslovnici.

Usto se mijenja izgled slova u naslovima i uvodi novi prijelom stranice koji bi trebao biti “lakši za čitanje”.

Katherine Viner, glavna urednica lista koji je počeo izlaziti 1821., ističe prednosti novog formata i naglašava da “zbog pada prodaje, tiskanje lista u berlineru postaje sve skuplje”. Riječ je o novom “odvažnom, oštrom i lijepom” listu, rekla je u uvodniku.

“Naš prelazak na tabloidni format je važan korak kako bi The Guardian bio financijski održiv i omogućio nam da i dalje ulažemo u kvalitetno novinarstvo radi budućih generacija”, dodala je.

Preinaku je doživio i portal lista koji svaki mjesec privuče 150 milijuna čitatelja u svijetu, napose što se tiče boja koje su usklađene s novim izgledom tiskanog izdanja.

Promjene će pretrpjeti i list The Observer, nedjeljno izdanje Guardiana.

Odluka je dio trogodišnjeg plana oporavka lista početog 2016. koji predviđa restrukturiranje u oglašavanju i smanjenje troškova na račun ukidanja 250 radnih mjesta, od kojih 100 u uredništvu.

Promjenom formata trebali bi se svake godine uštedjeti milijuni funta koji se mogu reinvestirati u razvoj lista.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/gs