Kreme za piling lica sadrže mikrogranule štetne za morsku faunu

Thinkstock

Znanstvenici sa Sveučilišta u Plymouthu otkrili su da tijekom samo jednog pilinga lica u odvodni sustav otiđe 94,500 toksičnih mikrogranula koje se potom odlijevaju u mora i rijeke, a ondje ih konzumiraju morske životinje, što zagađuje oceanske i morske ekosustave.

Sićušne plastične granule, koje se nalaze i u pastama za zube, premalene su da bi ih zaustavili i najsitniji filteri odvodnog sustava prije nego što se uliju u rijeke i mora.

“Teško je predočiti ili riječima opisati koliko su te granule sitne, no ustanovili smo da ih samo jednim pilingom u odvodni sustav otiđe 94.500”, kazao je za Sunday Times profesor biologije mora na Sveučiilištu u Plymouthu, Richard Thompson.

Istaknuo je da su mikrogranule jedan od najbrže rastućih oblika zagađenja morske flore i faune. Pošto stignu u probavni sustav jedne životinje, nastavljaju “putovanje” hranidbenim lancem.

Dosad je peticiju koju je pokrenuo britanski Greenpeace protiv upotrebe mikrogranula u kozmetičkim proizvodima potpisalo više od 300.000 ljudi.

“Ove plastične granule iz kanalizacije dospijevaju izravno u mora i rijeke i mogu ozbiljno naštetiti morskoj fauni. Ne trebam posebno isticati da mogu završiti i na vašem tanjuru, u hrani iz mora. Posljedice po zdravlje još su nam nepoznate”, kaže aktivistkinja Greenpeacea Louise Edge.

Sjedinjene Države i Kanada već su zabranile upotrebu mikrogranula u kozmetici, a britanski Greenpeace pozvao je novoimenovanu ministricu zaštite okoliša Andreu Leadsom da poduzme odgovarajuće korake.

“Britanska vlada već je objavila da smatra kako je zabrana korištenja mikrogranula jedan od prioriteta”, kazala je Edge.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h