Ne možete odoljeti prženoj i slatkoj hrani? Evo zašto!

Foto: fah

Hrana bogata masnoćama i ugljikohidratima posebno snažno stimulira centar za nagrađivanje u mozgu što može dovesti do prejedanja nezdravom hranom poput čipsa ili kremastih kolača, pokazalo je novo istraživanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Vjerojatno pod utjecajem majčina mlijeka snažno reagiramo na hranu bogatu ugljikohidratima i mastima i smatramo je posebno zadovoljavajućom zbog toga što je ključna za preživljavanje”, objašnjava Marc Tittgemeyer iz koelnskog instituta za istraživanje metabolizma Max Planck koji je proveo istraživanje u suradnji s američkim sveučilištem Yale.

Osim u majčinu mlijeku u prirodi nema hrane koja je istodobno tako bogata i masnoćama i ugljikohidratima, napominju znanstvenici.

Tim stručnjaka pokazao je da i masna i ugljikohidratima bogata hrana aktiviraju u mozgu oslobađanje dopamina odgovornog za osjećaj zadovljstva iako na različite načine. Masnoće i ugljikohidrati u kombinaciji pojačavaju taj učinak zadovoljstva potiskujući osjećaj sitosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To je razlog zbog kojega ne prestanemo jesti iako smo siti”, kaže Tittgemeyer.

Kako bi ispitali kod ljudi sklonosti različitim vrstama hrane, znanstvenici su suprostavili 40 dobrovoljaca s računalima a nagrada u igri bila je hrana.

Hrana ponuđena u računalnoj igri bila je ili bogata masnoćama poput sira ili bogata ugljikohidratima poput peciva ili oboje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi došli do određene hrane ispitanici su se morali nadmetati s računalom. Znanstvenici su utvrdili da su se ispitanici mnogo više nadmetali za hranu koja je bila bogata i mastima i ugljikohidratima.

Za vrijeme igre na računalu znanstvenici su pratili aktivnost mozga dobrovoljaca uz pomoć magnetske rezonance.

Dobivena očitanja bila su konzistetno u skladu s rezultatima igre – područje mozga u kojemu je centar za nagrađivanje bio je najsnažnije stimuliran hranom koja je imala visoki udio i masnoća i ugljikohidrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Cell Metabolism.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.