Site icon narod.hr

Otkriveno kada ljudi najčešće posežu za nezdravim grickalicama

Ljudi posežu za grickalicama kad im je dosadno, pokazalo je istraživanje britanskih znanstvenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Psiholozi Sveučilišta središnjeg Lancashirea (UCLan) proveli su dvije studije o poveznicama između dosade i hrane. Rezultate su predstavili ovaj tjedan na godišnjoj konferenciji Britanskog društva psihologa.

U prvoj studiji zamolili su 52 sudionika da ispune upitnik o preferiranim “zalogajčićima” prije i nakon što su ispunili dosadni zadatak prepisivanja jedne te iste skupine slova.

U drugoj su zatražili da 45 ispitanika pogleda zabavan pa dosadan video prilog, a ispred njih su postavili zdjelice sa zdravim i nezdravim grickalicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati prve studije pokazali su da ljudi više žele jesti čips, slastice i druge nezdrave grickalice poslije obavljenoga dosadnog zadatka.

U drugoj se studiji pokazalo da je mnogo više nezdrave hrane pojedeno tijekom gledanja dosadnog videa.

“Ovi su rezultati u skladu s ranijim istraživanjima koja upućuju na to da za zašećerenom i masnom hranom posežemo kad nam je dosadno. To ide u prilog pretpostavci po kojoj je dosada povezana s niskom razinom stimulativnog hormona dopamina te da ga ljudi nastoje podići masnom i slatkom hranom, ako se ne mogu riješiti dosade na neki drugi način”, rekao je vodeći autor studije, dr. Sandi Mann.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version