Site icon narod.hr

Crno grožđe poboljšava razgradnju masti

Umjereno konzumiranje crnog vina ili soka crnog grožđa može poboljšati zdravlje osoba s prekomjernom tjelesnom težinom boljom razgradnjom masti, pokazalo je istraživanje koje je provelo nekoliko američkih sveučilišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema nalazima znanstvenika konzumiranje crnog grožđa ili njegove prerađevine u obliku soka ili vina mogu pomoći borbi protiv pretilosti i povezanim metaboličkim poremećajima.

Tim američkih znanstvenika izložio je stanice ljudskih jetara i masne stanice uzgojene u laboratorijskim uvjetima ekstraktu četiri tvari koje se mogu naći u tamnoj sorti muskadina koji raste u jugoistočnom dijelu SAD-a.

Jedan od sastojaka – elaginska kiselina pokazala se posebno uspješnom – dramatično je usporila rast postojećih masnih stanica i stvaranje novih i potaknula je metabolizam masnih kiselina u stanicama jetara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici upozoravaju da ta tvar ipak nije čarobna.

Znanstvenik Neil Shay sa sveučilišta u Oregonu upozorava da nije utvrđeno a nije se ni očekivalo da će te tvari mijenjati tjelesnu težinu. No poticanjem izgaranja masti, posebno u jetrima može se poboljšati njihova funkcija kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom.

On kaže da bi dobra vijest bila kad bi se prehranom uz pomoć standardne hrane poput grožđa moglo smanjiti štetno nakupljanje masnoća u jetrima, prenosi Science Daily.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version