Britanski znanstvenici tvrde da su otkrili tajnu vitkosti, odnosno sklonosti debljanju, a ona je povezana s novootkrivenim genetskim regijama zbog kojih su neki ljudi jednostavno naslijedili “sretan” skup gena, a drugi nisu pa lako gomilaju kilograme.
Međunarodni tim znanstvenika tvrdi da je mršavost zapisana u DNK te manje povezana sa savršenom prehranom ili nečijim načinom života.
Znanstvenici su proveli studiju na oko 14.000 ispitanika različite kilaže, proučivši pritom njihov DNK. Ustanovili su da postoje geni koji ubrzavaju metabolizam ili pridonose bržem sagorijevanju masti, a neki ljudi zahvaljujući njima povremeno osjećaju otpor prema konzumiranju hrane.
Takve su gene otkrili kod više od 1600 vitkih i zdravih sudionika istraživanja s indeksom tjelesne mase nižim od 18. Njihove DNK uzorke usporedili su s uzorcima DNK 2000 gojaznih ispitanika i 10.400 osoba normalne tjelesne težine.
Ispitanici su morali ispuniti i upitnik u kojemu su odgovarali na pitanja o načinu prehrane.
Pokazalo se da su kod većine vitkih osoba upravo geni zaslužni za to što ih hrana previše ne zanima.
“Istraživanje nam je prvi put pokazalo da su zdrave mršave osobe u većini slučajeva vitke jer imaju manje gena odgovornih za višak kilograma, a ne zato što su moralno superiornije ili zato što su ‘jači karakteri’, kako mnogi vole dokazivati”, tvrdi voditelj istraživanja sa Sveučilišta Cambridge, prof. Sadaf Farooqi.
“Ljudi su skloni kritizirati druge, gojazne osobe zbog njihove prekomjerne težine, no znanost ukazuje na to da su stvari puno složenije te da imamo puno manje kontrole nad vlastitom težinom nego što smo ranije mislili”, kazao je Farooqi.
Iznio je i podatak po kojemu je oko 40 posto vitkih ispitanika odgovorilo da voli jesti te da jedu sve što požele u količinama koje im odgovaraju.
Znanstvenike zanima što se u organizmu takvih osoba događa kad se prejedu, no za to će trebati provesti novu studiju.
“Rezultati našeg istraživanja mogli bi voditi prema pronalasku lijekova koji oponašaju učinak ‘gena mršavosti’ te osobama koje se bore s kilogramima pomoći da održe težinu u granicama normale”, kaže Farooqi.
Rezultate istraživanja on i kolege objavili su u časopisu PLOS Genetics.
Tekst se nastavlja ispod oglasa