Site icon narod.hr

Domaći recept: “Lijek” od dva sastojka koji će smiriti i najuporniji kašalj

Foto: Thinkstock

Sezona šmrcanja, bolnih grla i kašljanja krenula je. Ako ste i vi među “nesretnicima” koje je uhvatila prehlada razveselit će vas informacija da smo pronašli jedan skroman, a odličan recept za ljekoviti sirup koji možete napraviti kod kuće za 20 minuta, piše Zadovoljna.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj sirup od dva glavna sastojka odčepljuje sinuse, liječi kašalj i prehladu u rekordnom roku, a mogu ga koristiti i djeca.

Glavni sastojci:

– 250 grama svježeg luka narezanog na komade srednje veličine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– oko 125 grama meda

– 1 žličica češnjaka (cijeli ili u prahu) koji olakšava bol

– 1 do 2 žlice brijesta (suhog ili u prahu) koji smiruje upaljeno i bolno grlo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– 1 do 2 žlice svježe narezanog korijena đumbira ili 1 žlica praha korijena đumbira koji zagrijava, pospješuje cirkulaciju te sveukupnu učinkovitost sirupa

– 1 do 2 žlice korijena bijelog sljeza koji smiruje iziritirano grlo i kašalj

U sirup možete staviti svo ovo bilje po slobodnom izboru, ali ne više od 2 žlice sveukupno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grlobolja: 7 prirodnih lijekova koji umiruju grlo preko noći

Postupak

1. Narezani luk i bilje po izboru stavite u manji lončić od nehrđajućeg čelika ili stakla (ne aluminija). Dodajte meda dovoljno da prekrije luk (oko 125 grama).

2. Upalite štednjak na laganu vatru i pustite da lagano vrije. Kad med postane tekući još smanjite vatru kako bi bilje što bolje pustilo svoje ljekovite sastojke u med. Lonac poklopite kako bi se sva ljekovita svojstva bilja zadržala u sirupu, a poklopac maknite svakih par minuta kako biste na brzinu promiješali sirup i spriječili da ne zagori (iako bi vatra trebala biti dovoljno slaba da do toga sigurno ne dođe).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5 jeftinih namirnica koje najbrže liječe gripu i prehladu

3. Nakon 20 minuta laganog ključanja, maknite lončić s vatre. Procijedite luk i bilje, a ostatak meda (koji u sebi može imati tragove bilja, što je u redu) pohranite u malu staklenku s poklopcem i držite ga u hladnjaku.

Sirup uzimajte koliko god često je potrebno, ali ne češće od svakih pola sata. Doza: 1 žličica za djecu do 10 godina te 1 žlica za djecu stariju od 10 godina i odrasle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version