Četiri jaja na tjedan smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2 za trećinu, pokazali su rezultati istraživanja provedenog nedavno, navodi Daily Mail.
Neka su istraživanja pokazala kako hrana poput punomasnog sira i jogurta mogu biti ključ za zdravu težinu, a finsko je istraživanje proučilo samo jaja. Više od četiri jaja nisu imala nikakve pozitivne učinke.
Istraživanje je pokazalo kako jaja ne samo da smanjuju rizik od šećerne bolesti nego i smanjuju razinu šećera u krvi.
Istraživanja o jajima često su mijenjala mišljenja ljudi
Mnogi su ga nutricionisti tijekom zadnjih 20 godina proglasili nezdravim zbog kolesterola. Zatim su bjelanjak proglasili dobrim, a žumanjak opasnim. Potom su studije pokazale da ne utječe na kolesterol… i tako se sve vrtilo u krug.
“Kod nas u Finskoj jaja se nikada nisu smatrala dijelom nezdravog života, naprotiv. Osim dobrog kolesterola jaja sadrže brojne hranjive stvari koje pozitivno utječu na, primjerice, metabolizam masti i upalne procese”, objašnjava nutricionist prof. Jyrki Virtanen i dodaje da je ovo istraživanje važno upozorenje kako se ne smije olako “ocrniti i zabraniti” neka namirnica.