Sigurno vam je poznat onaj osjećaj kada žudite za nekom hranom. Nutricionistica Shona Wilkinson tvrdi da žudnja za nekom hranom u većini slučajeva pokazuje da tijelu nedostaju neki minerali ili hranjive tvari, navodi dailymail.co.uk.
Želja za slatkim
Proces je vrlo jednostavan – ukoliko jedete prerađeni šećer i ugljikohidrate, oni će brzo ući u vaš krvotok i izbaciti šećer u krvi iz ravnoteže, pa će tijelo otpustiti više inzulina, a zatim slijedi pad razine šećera u krvi. Tijelo je zapravo otpustilo veću količinu inzulina, pa razina šećera u krvi pada prenisko, a to znači da će vas uskoro uhvatiti želja za slatkim. Zapravo, što više slatkoga vi jedete, to ga više želite. Kako biste to spriječili trebate u tijeli unositi krom, a njega sadrže jetrice, bubrezi, piletina, govedina, mrkve, krumpiri, brokula, šparoge i jaja.
Želja za slanim
Želja za slanim obično dođe nakon vježbanja, tijekom bolesti ili ako ste malo pretjerali s alkoholom. Ukoliko želite nešto slano znači da vam nedostaje natrija, a on je važan mineral koji pomaže u održavanju razine vode u tijelu i reguliranju krvnog tlaka. Njega možete nadoknaditi jedući slane kokice, celer ili mrkvu.
Želja za ugljikohidratima
Ako “umirete” od želje za kruhom, tjesteninom ili krumpirima, znači da vam nedostaje esencijalna aminokiselina triptofan. Tijelo je koristi da bi sintetizirao serotonin, koji regulira dobro raspoloženje. Ugljikohidrati zapravo i ne sadrže triptofan, ali znanstvenici vjeruju da podizanje razine šećera u krvi tjera više aminokiselina u mozak. Ako osjetite želju za ugljikohidratima posegnite za puretinom, jajima, bananama ili orahom.
Želja za čokoladom
Potreba za čokoladom ona je u kojoj se mnogi prepoznaju. Iako mislite da trebate čokoladu vaše tijelo zapravo treba magnezij. Činjenice pokazuju da 80 posto ljudi svakodnevno ne uzima dovoljno magnezija putem prehrane, pa nije ni čudo što svi želimo čokoladu. Magnezij je bitan, posebno za dobar imunitet. Održava živčani sustav u ravnoteži i smanjuje napetost, te kosti održava zdravima. Ako baš morate, posegnite za kockom ili dvije crne čokolade, a možete čokoladu zamijeniti zelenim, lisnatim povrćem, špinatom, keljom, bademima, sjemenkama…
Želja za mesom
Često stručnjaci preporučuju da se crveno meso izbaci iz prehrane. Zbog takvog poteza sve više ljudi pati od manjka željeza, a željezo je bitni za imunitet, te pomaže u prenošenju kisika kroz tijelo. Manjak željeza stvara umor. Zato barem jednom tjedno konzumirajte crveno meso za dobro željezo, a dobar izvor cinka su i školjke, leća, sjemenke bundeve, sir i integralni kruh.
Tekst se nastavlja ispod oglasa