HUBOL: interes je hrvatska pamet u Hrvatskoj i da radi u korist naroda

Predsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) dr. Trpimir Goluža istaknuo je u Zagrebu na današnjem predstavljanju te udruge da im je cilj podići opći društveni ugled liječnika, osnažiti poziciju u pregovorima s poslodavcem, ali i očuvati javni zdravstveni sustav, kako zdravlje ne bi postalo samo privilegija bogatih.

“Okupili smo se jer je naše ljudsko i profesionalno dostojanstvo ugroženo, jer je naša misija očuvanja i unaprjeđenja zdravlja populacije u Hrvatskoj dovedena u pitanje”, istaknuo je Goluža.

HUBOL je osnovan krajem prošle godine zato što hrvatski bolnički liječnici predstavljaju najbrojniju skupinu ukupnog liječničkog korpusa u Hrvatskoj, a osnivači smatraju da trenutno nemaju odgovarajući utjecaj na procese odlučivanja vezane uz organiziranje i funkcioniranje javno-zdravstvenog sustava.

“Naš interes je spasiti sustav za koji smo se školovali više od dvadeset godina. Želimo unaprijediti kvalitetu, sadržaj i vrstu zdravstvene usluge ne samo u bolničkim ustanovama, već u kompletnom zdravstvenom sustavu. Interes nam je ostati u Hrvatskoj i pružati našim ljudima kvalitetnu zdravstvenu uslugu”, istaknuo je Goluža i dodao da rade iz uvjerenja da hrvatska pamet treba ostati u Hrvatskoj i raditi u korist našega naroda.

Kako je naglasio glavni tajnik HUBOL-a Krešimir Luetić, formirana su ustrojbena tijela koja će djelovati strateški, budući je udruga aktivna na nacionalnoj razini što je vidljivo po sastavu članova izvršnog odbora koji čine liječnici iz svih većih kliničkih bolnica te manjih bolnica iz cijele Hrvatske.

Dopredsjednik HUBOL-a Pavo Kostopeč predstavio je rezultate anketiranja pacijenata KBC-a Zagreb, KBC-a Sestara milosrdnica KB-a Merkur i KB-a Dubrava. Oko 1700 korisnika zdravstvenih usluga liječnicima su dali prosječnu ocjenu 4,53. Pozivajući se na anketu, Kostopeč je ustvrdio da su pacijenti zadovoljni liječnicima, ali nisu zadovoljni sustavom.

Aludirajući na nedavno potpisani kolektivni ugovor za zdravstvo, poručio je da HUBOL neće dopustiti da nitko drugi, u ime liječnika, određuje njihova prava i obveze. “Ovo je borba za zaštitu liječničkih prava, želimo vratiti izgubljeni društveni status”, poručio je Kostopeč.

Abdominalni kirurg iz KB Dubrava Leonardo Patrlj, smijenjen tijekom štrajka s dužnosti predstojnika kirurgije u toj bolnici, zbog neažurnog vođenja evidencije sudionika u štrajku i Goluža predstavili su službenu mrežnu web stranicu Hrvatske udruge bolničkih liječnika www.hubol.hr koja će biti uskoro svima dostupna.

“Bili ste vrhunski čovjek koji je štitio sve koji su bili ugroženi. Vaša sudbina postala nam je inspiracija da se organiziramo. Ova udruga neće dopustiti da se ikome više dogodi ono što se Vama dogodilo”, rekao je Goluža predstavljajući Patrlja.

Patrlj je pak poručio da će se udruga pružiti otpor svima koji ne drže do bolničkih liječnika jer su problemi veliki, a počet će ih se, kaže, odmah rješavati.

Liječnici su pozdravili glasnim i dugim pljeskom Patrlja koji im je zahvalio na izuzetnoj podršci. Glasnim pljeskom pozdravili su i predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata Ivicu Babića.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Ivan Lovrić/narod.hr