Izvještaj SZO-a o podrijetlu korone na meti kritika: Kina je odbila dati podatke o prvim slučajevima

Foto: I. Yann / wikimedia commonsThinkstock, Getty Images; fotomontaža: narod.hr

Svijet je stao na godinu dana, i tko zna koliko još zbog – šišmiša. Službeno je to stajalište Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), koja je konačno objavila dugo očekivani izvještaj o porijeklu koronavirusa.

Međutim, kako i gdje se prijenos sa šišmiša dogodio, e to ne znaju. Kažu i da je vrlo mala vjerojatnost da je pobjegao iz laboratorija, iako za to ne nude nikakve dokaze niti su to temeljito istražili.

Izvještaj SZO-a izazvao je zato val kritika, od Amerike do Europske Unije, u pitanje se dovodi kredibilitet studije, kažu da im nedostaju ključni podatci, i da je sve napravljeno pod utjecajem kineske vlade, javlja RTL.

>Koju ulogu u skrivanju istine o koronavirusu ima KP Kine?

>Kako se financira Svjetska zdravstvena organizacija čiji je najveći donator nakon povlačenja SAD-a Bill Gates?

>Britanska vlada optužuje Kinu za širenje dezinformacija: Umanjili su broj zaraženih za čak 40 puta?

Šišmiši su glavni krivci za pandemiju?

Virus je sa šišmiša prešao na drugu životinju koja je bolest prenijela ljudima, tako kaže Svjetska zdravstvena organizacija nakon zajedničke istrage s kineskim znanstvenicima.

“Zbog velike sumnje da su određene vrste šišmiša domaćini ovog virusa i zbog pronalaska drugih relativno bliskih sojeva virusa Sars-Cov-2 u regiji, i u jugoistočnoj Aziji, gdje ti šišmiši žive, to je snažan pokazatelj da je to izvor zaraze”, izjavio je Peter Ben Embarker, voditelj istraživanja o porijeklu virusa.

Šišmiši nisu jedini krivci

Da su šišmiši uzrokovali pandemiju slaže se i stručnjak s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Međutim smatra da se takvo nešto ne bi dogodilo na zapadu.

“Istočni način života, odnosno bliski kontakt je najveći razlog tome. Njihova nekonvencionalna kuhinja. Čisto sumnjam da bi se takvo nešto dogodilo u Zapadnim zemljama. Velika je vjerojatnost da će se takvo nešto ponovno dogoditi u Kini”, kaže Vladimir Stevanović sa Zavoda za mikrobiologiju i zarazne bolesti Veterinarskoga fakulteta.

Svi dokazi o porijeklu virusa nisu prikupljeni jer je Kina odbila dati podatke o prvim slučajevima. Velika Britanija, SAD, Australija, Slovenija, i Češka su među 14 zemalja koje smatraju da se zbog nedostatka informacija ne mogu donositi zaključci o tome kako i gdje je počela pandemija. Izvještaj najglasnije kritizira Amerika, Smatraju da treba provesti neovisnu i transparentnu istragu bez uplitanja kineskih vlasti.

>(VIDEO) Raste zabrinutost da je Svjetska zdravstvena organizacija pod kontrolom Kine: Kritike dolaze iz SAD-a, Tajvana i Japana

>Britanska vlada optužuje Kinu za širenje dezinformacija: Umanjili su broj zaraženih za čak 40 puta?

> Prof. dr. sc. Marušić: Faktograf.hr brani kineski režim od sumnje da je lagao o virusu SARS-2-CoV

“Postoji druga faza u ovom procesu za koju vjerujemo da bi je trebali voditi međunarodni i neovisni stručnjaci. Trebali bi imati nesmetan pristup podacima. Morali bi biti u mogućnosti postavljati pitanja ljudima koji su u ovom trenutku na terenu”, objasnila je glasnogovornica Bijele kuće Jen Pasaki.

Za neobjavljivanje jednog dijela informacija, Kina se poziva na svoj zakon koji kaže da se neki podaci ne mogu objavljivati. Zbog sumnji da prikrivaju istinu o tome kako je zapravo zaraza krenula, Kina Amerikance optužuje za političku manipulaciju.

Kineska ministrica vanjskih poslov, Hua Chunying, kaže kako “politiziranje kontrole virusa nije moralno ni popularno i samo će ometati globalnu suradnju u tom pogledu, potkopati globalne napore u borbi protiv epidemije i dovesti do novih gubitaka života.

Upravo je Kina trebala znati i raditi bolje jer imali su sličnu situaciju 2002. kada je izbila epidemija SARS-a.

“Svi znanstvenici su 2007. objavili rad da će se ponovno desiti, da će biti ponovno koronavirus, da će biti srodan SARS-u, da će se javiti na mokroj tržnici i da će se javiti u Kini”, tvrdi Stevanović.

Utjecaj Kine na Svjetsku zdravstvenu organizaciju

Podsjetimo, o povezanosti Svjetske zdravstvene organizacije s kineskom komunističkom vladom već smo u više navrata pisali.

Početkom veljače prošle godine, na samom početku pandemije, čelnik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhan Ghebreyesus pozivao je zemlje da ne zatvaraju granice strancima iz Kine te izrazio neodobravanje prema Singapuru, SAD-u i Australiji zbog zatvaranja njihovih granica.

Kao razlog tome navodilo se mišljenje kako Tedros duguje Kini nakon što ga je komunistička partija podržala tijekom njegova izbora za generalnog direktora 2017. godine.

Još jedan pokazatelj povezanosti vrha SZO-a i kineske vlade je i činjenica da je SZO suprugu kineskog predsjednika proglasio “ambasadoricom dobre volje”.

Među “Ambasadorima dobre volje” Svjetske zdravstvene organizacije nalaze se supruga kineskog predsjednika Xi Jinping i izvjestitelj koji je povezan s kineskim državnim medijima, objavljeno je prošle godine.

Peng Liyuan, poznata kao “prva dama Kine”, ambasadorica je dobre volje za tuberkulozu i AIDS od 2011., izvijestio je American Millitary News. U njenoj biografiji na stranicama SZO-a navodi se da je ona “poznata kineska sopranistica i glumica, zdravstvena aktivistkinja i voditeljica Kineskog ansambla pjesme i plesa u Generalnom političkom odjelu Narodne oslobodilačke vojske” te se ne navodi da je riječ o supruzi kineskog predsjednika.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/rtl