Krumpir su dosad mnogi krivo smatrali nezdravom hranom jer ima visok glikemijski indeks (GI) tj. brzo povećava razinu šećera u krvi. Istraživanje objavljeno u American Journal of Clinical Nutrition pokazuje da krumpiri možda nisu tako loši kako se mislilo ako se konzumiraju kao prilog, navodi timesofindia.com
Bernard Venni kolege proveli su istraživanje na 30 zdravih, mladih ljudi i mjerili su njihov GI za vrijeme tri različita obroka. Jedan je bio s krumpirom kao prilogom, no dr. Venn tvrdi da je nakon tog obroka GI bio nizak.
Nizak glikemijski indeks znači da će se hrana razgrađivati polako, što nije karakteristično za krumpir kada ga jedete samog. Očito je kako to pravilo ne vrijedi ako je krumpir samo prilog u vašem obroku.
“Ne mislim da bi se ljudi trebali bojati krumpira i općenito hrane s visokim GI. Naš rad pokazuje da male količine krumpira kao prilog neće ludo povećati razinu šećera u krvi”, pojašnjava Venn.