Nordijsko hodanje: Povećava izdržljivost, čuva liniju i zglobove te jaču cirkulaciju

Foto: GettyImages

Hodanje kao fizička aktivnost idealna je za sve dobne skupine i preporuča se svima. Osim što pomaže u regulaciji tjelesne mase, poboljšava čovjekovo opće zdravstveno stanje. Jednostavno je, dostupno svima, rijetko povezano s ozljedama te, kod hodanja i pješačenja, nema prepreka koje se javljaju kod nekih drugih rekreacijskih aktivnosti (nedostatak vremena, novca, vještina i sl.).

Pozitivni učinci tjelesne aktivnosti su brojni, a neki od njih su:

Smanjenje rizika oboljenja od kroničnih nezaraznih bolesti (kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa II, maligne bolesti…)
Smanjenje rizika od nastanka osteoporoze
Poboljšanje ukupnog fizičkog, mentalnog i socijalnog zdravlja
Pomaže lakšem održavanju tjelesne mase.

Sve popularniji sport u svijetu, kao i kod nas, je nordijsko hodanje – hodanje sa štapovima. Potrebni su samo kvalitetna obuća i štapovi kako bi se bavili njime, a ima brojne pozitivne učinke na zdravlje i dostupan je svima, preporučuje Jelena Čvrljak iz Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Preporuča se svim dobnim skupinama, rekreativcima, sportašima te pojedincima koji imaju određene zdravstvene probleme, naravno, uz prilagodbu intenziteta zdravstvenom stanju pojedinca.

Ovaj vrlo popularan sport uvelike smanjuje opterećenje na donje ekstremitete i kralježnicu te rasterećuje zglobove donjeg dijela tijela jer se težina prebacuje i na gornji dio trupa. Kod nordijskog hodanja postoje dva oslonca više nego kao kod običnog hodanja pa su u rad uključeni mišići gotovo cijelog tijela. Dobiva se osjećaj stabilnosti, što je vrlo važno za stariju populaciju jer je manja mogućnost padova i ozljeda. Kod nordijskog hodanja trup treba biti uspravan, te se aktiviraju trbušni i leđni mišići. Nordijsko hodanje pozitivno utječe na snagu, izdržljivost, koordinaciju i ravnotežu, te pravilnu posturu. Kardiovaskularni sustav se aktivira više nego kod običnog hodanja, pa tako troši i više energije i kalorija, nego obično hodanje.

Prednost tog sporta je što je pogodan za gotovo sve terene. U kombinaciji s lijepom prirodom i svježim zrakom, izrazito pozitivno djeluje na čovjekovo fizičko i psihičko zdravlje.

Postoje osnovna tehnika, tehnika hodanja uzbrdo i tehnika hodanja nizbrdo (dijagonalna i paralelna). Također postoje varijante: nordijsko trčanje i nordijsko skakanje.

Sama tehnika nordijskog hodanja zaista nije teška te ju svatko može savladati. Za one koji žele usavršiti tehniku, postoje razni tečajevi nordijskog hodanja, kao i organizirana hodanja pod vodstvom stručne osobe. Možete ga prakticirati praktički bilo gdje, u društvu ili sami, te u bilo koje doba dana. Naravno, treba pripaziti po ovim vrućinama i zaštititi se.

Kao i kod bavljenja bilo kojom drugom tjelesnom aktivnošću, svakako se preporučuje lagano zagrijavanje i razgibavanje tijela prije početka hodanja, te istezanje na kraju. Izbjegavati nagla povećanja intenziteta.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/stampar.hr