Foto: fah

Britanska Državna zdravstvena služba (NHS) namjerava uvesti nov način liječenja koji će omogućiti otklanjanje simptoma akutnoga ishemijskog moždanog udara, piše Sunday Times.

Riječ je o mehaničkoj trombektomiji koja bi se po planu NHS-a uskoro trebala početi provoditi u specijalističkim centrima diljem Engleske, piše list.

Riječ je o jednom od novijih načina liječenja moždanog udara koji pacijenta “vraća u život” na način da se ponovno uspostavi krvotok kroz začepljenu veliku krvnu žilu. Postupak treba obaviti što prije.

Mehanička trombektomija je, kako joj sam naziv kaže, mehaničko uklanjanje tromba iz krvne žile. Postupak se provodi tako da se u arteriju u preponskom dijelu uvede venski kateter te se precizno provede do mozga. Nastali krvni ugrušak potom se usisa i izvuče iz arterije.

Od postupka posebnu korist mogu imati pacijenti s više većih krvnih ugrušaka koji se ne mogu razgraditi kemijskim razlaganjem.

Ukoliko se izvede u odgovarajućem vremenskom intervalu, a to znači unutar prvih šest sati od pojave simptoma, ovakva intervencija smanjuje rizik od nastanka moždanog udara te omogućuje uspješniji oporavak pacijenta. Stopa uspješnosti liječenja je oko 60 posto.

Ovaj zahvat povećat će za 19 do 35 posto broj pacijenata koji će 90 dana nakon moždanog udara normalno funkcionirati. Moždani udar je četvrti uzrok smrtnosti i vodeći uzrok invaliditeta u Velikoj Britaniji. Gotovo dvije trećine osoba koje su preživjele moždani udar iz bolnice izađu kao invalidi.

Neuroradiolog Sanjeev Nayak, jedan od liječnika koji su prvi izveli zahvat u sveučilišnoj bolnici North Midlands NHS Trust, za Sunday Times je kazao: “Riječ je o jednoj od deset najvažnijih inovacija u medicini u posljednjih deset godina i predstavlja najveći napredak postignut u terapiji akutnoga moždanog udara otkad je devedesetih godina uvedena intravenska tromboliza kao standard.”

Izvor: narod.hr/hina