Osamljenost i smanjena pokretljivost povećavaju rizik od smrti

Close up of a depressed old woman

Rizik starijih osoba od smrti može se povećati zbog osamljenosti i smanjene pokretljivosti, a pozne godine i prekomjerna težina nisu toliko rizični kako se dosad mislilo, zaključak je studije objavljene u ponedjeljak.

Tako studija predlaže izmjenu sadašnjih mjerila utemeljenih na biomedicinskom modelu koji se u procjeni zdravstvenog stanja i rizika od smrti oslanja isključivo na kardiovaskularne bolesti, rak, dijabetes te povišen krvni tlak i razinu lošeg koleksterola.

Istraživači s čikaškog sveučilišta utvrdili su da osamljenost, depresija i prijelom kosti koji utječe na pokretljivost mogu biti najbolji pokazatelji rizika od smrti u idućih pet godina.

Studija koju je objavila Američka znanstvena akademija temelji se na rezultatima ankete provedene na uzorku od 3000 ljudi od 57 do 85 godina.

“Ovaj novi model obuhvaća i druge čimbenike potpuno nepoznate u sadašnjem zdravstvenom modelu i oko polovine osoba koje se po njemu smatraju zdrave, prepoznaje kao osobe s ozbiljnim teškoćama koje kod njih povećavaju rizik od smrti ili invalidnosti u idućih pet godina”, rekla je biopsihologinja Martha McClintock, glavna autorica studije.

Loše psihičko stanje koje pogađa svakog osmog starijeg Amerikanca, ima pogubne posljedice za koje se dosad nije znalo, ističu autori.

No pretilost i neke vrste raka nisu toliko rizične kod starijih osoba koje su fizički i psihički zdrave, pokazuje studija koja upozorava na važnost kretanja i aktivnog društvenog života.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah