U velikom broju zemalja ne postoji sustav obveznog cijepljenja, kao u Hrvatskoj

Rasprava „Cijepljenje djeteta u kontekstu prava na najvišu moguću razinu zdravlja“ održana je u prostoru Male kuće dječjih prava u organizaciji pravobraniteljice za djecu Ivane Milas Klarić koja temu smatra prilično intrigantnom, čemu je, kako kaže, dokaz i sudjelovanje prisutnih u raspravi.

„Ono što mislim da je beskrajno važno, to je edukacija. Ja tu imam malu molbu na nadležna ministarstva. Možda se negdje, u jednom trenutku, obzirom na sustav obvezatnosti cijepljenja pomalo zaboravilo, možda na potrebnu edukaciju u jednom širem smislu. Nešto što je obvezno, znate da ljudi moraju doći i onda ih ne morate o tome informirati jer i tako i tako moraju doći. Tu je možda mala zamka“, rekla je pravobraniteljica za djecu.

Dodala je da u velikom broju zemalja ne postoji sustav obveznog cijepljenja, kao u Hrvatskoj. Indirektni mehanizmi koji se mogu primjenjivati jesu primjerice nemogućnost upisa u javne vrtiće, putovanje u zemlje koje zahtijevaju određena cijepljenja, itd.

Zakon o zaštiti prava pacijenata omogućuje roditeljima da uz potpis ne cijepe svoje dijete. Roditelji mogu biti prekršajno kažnjeni kaznom od 2000 kuna, a po Obiteljskom zakonu može im biti izrečena pravna mjera. Osim pravobraniteljice, na početku rasprave izlagale su doktorica Dunja Skoko Poljak iz Službe za javno zdravstvo Ministarstva zdravlja i ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Tamara Poljičanin.

Skoko Poljak rekla je da je zakonski okvir Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti: „Temeljem njega donesen je određeni pravilnik koji zapravo definira provedbeni dio vezan za sam okvir cijepljenja, a temeljem tog pravilnika Ministarstvo zdravlja u trogodišnjim pregledima donosi Program obveznog cijepljenja. Ovaj sadašnji koji je na snazi za razdoblje od 2014. do 2016. godine i svake godine donosi se posebni provedbeni akt koji definira provedbu za određenu godinu s time da se ovi programi donose na temelju stručnog mišljenja i prijedloga Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a financirano je i osigurano iz sredstava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje“.

Trenutno je za djecu obvezno cijepljenje protiv deset bolesti. U Hrvatskoj je cijepljenje protiv difterije uvedeno je 1948., tetanusa 1955., hripavca 1959., dječje paralize 1961., ospica 1968., mumpsa 1976., rubele 1975., tuberkuloze 1948., hepatitis B 1999., hib meningitis 2002. godine.

Tamara Poljičanin, ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo rekla je da se nuspojave često spominju kao argument protiv cijepljenja: „U 2012. godini relativno je mali broj nuspojava cijepljenja. Možemo tu reći da neki blag intenzitet nuspojava nekako roditelji nisu skloni ni prijavljivati, da tu imamo određeno potprijavljivanje. Moram reći da je između cijepljene djece bilo, možemo reći, teških nuspojava. Međutim, trebamo se prisjetiti i koliko je djece cijepljeno, nadam se da će u raspravi biti o tome više priče“.

Doktorica Đula Rušinović-Sunara i predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata podržala je održavanje rasprave, no smatra da nedostaje stručnjaka iz sociologije i etike: „Mi smo u udruzi primali raznolike pritužbe i upite od strane roditelja od samog datuma osnivanja 1999. godine. Dakle, to nije nešto novo. Ono što je nama bilo znakovito jest da su se žalili na jednu vrstu zlostavljanja njih kao osoba, maltretiranja da kažem koji oni ni pod koju cijenu nisu bili spremni prijavljivati institucijama. Znamo zašto, nemamo zaštitu prava pacijenata. Dakle, oni nemaju učinkovitog načina pritužbe i svaka pritužba na području zdravstva naročito završi s još težim posljedicama od onih koje trpe“.

Kako je rekla Rušinović-Sunara, poslali su pismo naslovljeno na svakog saborskog zastupnika i apeliraju da se spriječi daljnje napastovanje roditelja. Smatraju da je preporuka obvezna, ali ne i nametanje njezina prihvaćanja.

Naglasila je da misli bi cjepivo bilo štetno i nepotrebno, da bi bilo uputno ne cijepiti djecu, smanjiti procijepljenosti, da Mi razmišljamo na drugi način: „Nemojte ići na prisilu jer ona nije dozvoljena u demokraciji“.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: www.maminosunce.hr